hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pszichológus, pszichiáter, mediátor vagy coach?
Mi a különbség? Segítünk eligazodni
Pszichológus, pszichiáter, mediátor vagy coach?

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 07.
Az elmúlt évtizedekben a már ismert pszichológus, pszichiáter mellett megjelentek egyéb olyan munkakörök, melyek szintén emberekkel foglalkoznak. Mi is a különbség közöttük?A címben szereplők mindegyike valamilyen segítő szakembernek számít, mégsem állíthatjuk azt, hogy ugyanazzal foglalkoznak. Nehéz eligazodni a sok elnevezés között, ezért most megnézzük, hogy melyik szakma pontosan mit is takar.

COACH

Maga a „coach” elnevezés angolul edzőt jelent. Ez funkcionálisan jól rávilágít a coach sportból nyert jelentésére, ami a szakmában a lélek edzésére értendő. A coaching számos alapelve a sportpszichológiából ered, amely Timothy Gallwey nevéhez köthető. 1974-ben megjelent Tenisz mint belső játszma (The Inner Game of Tennis) című könyvében szakít a korábbi szemlélettel, amely az edzőt csupán technikai sporttanácsadóként értelmezi. Gallwey szerint az edző feladata rávilágítani arra is, hogy a játékos igenis képes elhárítani vagy lényegesen csökkenteni a teljesítménye útjában álló akadályokat. Ezáltal pedig felszínre kerülhetnek az addig lebénult vagy elnyomott állapotban levő természetes képességek, és már önállóan tudja folytatni a játékot a teniszező.

Ezen a gondolatmeneten végzi tevékenységét a coach is, aki tehát nem tanácsokat ad, hanem támogató szereppel segít rávilágítani a megoldási alternatívákra, de a felelősség nagyrészt a kliens vállán nyugszik.

A coach, tevékenységét tekintve, lényegében irányított kérdésekkel segíti a klienst a megoldási javaslatok kidolgozásában. Nem ő találja ki a megoldást, sokkal inkább marad külső szemlélő a coaching folyamat során, mint például a pszichológus egy terápia során. Nem „mondja meg a tutit”, nem feladata feltétlenül a múlt elemzése vagy mélyebb lélekbúvárkodás, hanem segít a kliensnek rendbe tenni a dolgait, hogy a coach rávezető segítségével megteremtett rendben megtalálja saját megoldásait. Amennyiben a coach egy adott esetben mindezt nem érzi elegendőnek, továbbküldheti az őt felkereső klienst másik szakemberhez, mivel az ő szerepe szűkebb határvonalig tart.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!