hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Város A Város Alatt – turisztikai élménykombinát Egerben
Kalandook a város izgalmas alagútjaiban
Város A Város Alatt – turisztikai élménykombinát Egerben

Fotó: Korsós Viktor

2021. 08. 12.
Egerben egy óriási, többszintes alagútrendszer húzódik a föld alatt, egy nem szokványos múzeum. Mindenki remekül szórakozhat télen-nyáron, hidegben-hőségben egyaránt, hiszen itt mindig 13 Celsius fokos hőmérséklet. Az objektum ötletgazdáját, Tietze Károlyt faggattuk a város alatti különleges világ titkairól.

Jól tudjuk, hogy Eger alatt az alagútrendszer valójában egy pincerendszer?

– Sok oka van annak, ami miatt az emberek pincéket faragtak az idők során. Katakombákat például temetkezési céllal, kazamatákat hadászati megfontolásból építettek – az ellenség ne láthassa a vár falain belüli csapatmozgásokat a környező hegyekről. Itt óriási borospincerendszerek épültek a püspöki adóbevétel, a dézsma tárolására, de épültek káposztasavanyító pincék is, sőt bizonyos pincékben még laktak is. És ne feledkezzünk meg a hidegháború örökségéről, az atombunkerekről sem.

Hogyan derült fény arra, hogy Eger alatt ekkora alagútrendszer húzódik?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!