hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Hogyan hagytam el a vallást és találtam meg a hitet” - Lecrae vallomása
A Grammy-díjas keresztény rapper kiútja a depresszióból
„Hogyan hagytam el a vallást és találtam meg a hitet” - Lecrae vallomása

Fotó: AP / Amy Harris

2020. 09. 16.
Lecrae azt a mintaéletet élte, amire talán sokan vágyakoznak. Szerető család, stabil házasság, zenéje világsiker, kimagasló anyagi körülmények, nyíltan vállalt és közvetített istenhit. Maga is meglepődött, amikor másfél évvel ezelőtt egyik napról a másikra mély depresszióra ébredt, amiből nem látott kiutat.

Az volt a célom, hogy ez ne csupán egy album, hanem egy biztonságos terápiahely legyen az emberek számára, ahol szabadon lélegezhetnek” – ezzel a mondattal zárul a keresztény rapper, Lecrae legújabb albumával együtt megjelent dokumentumsorozat első része. (Az utolsó szavak eredetiben így hangzanak: „I can breathe”, ami éppen az ellentéte annak, amit George Floyd kiabált a nyakán ülő rendőrnek, mielőtt meghalt – a szerk.) 

Lecrae mondatai pezsdítően hangzanak a manapság tömegeket faji alapon megosztó rigmusok közepette, melyek mindegyike bűntudatot próbál elültetni az ellenségnek vélt embercsoport szívében. Az istenhívő rapper ezzel szemben mind legújabb albumában, a Restorationben (Helyreállítás), mind interjúiban arra sarkallja rajongóit és hallgatóit, hogy saját magukért vállaljanak felelősséget, és lássák meg, Isten miként akarja a körülmények által jobbá tenni az életüket. 

Mit keres egy Biblia a drogdíler hátsó ülésén?

Ha van zenész, aki tudja, mit is jelent megbocsátani, és mindent elölről kezdeni, akkor az Lecrae Devaughn Moore. A rapper egészen 39 éves koráig nem találkozott apjával, aki nem sokkal a kis Lecrae megszületése után drogfüggő lett. A fiú korán beleszeretett a rapzenébe, melyre egyfajta menedékként tekintett, ezzel tompítva az elhanyagoltsággal és bántalmazásokkal tűzdelt fiatalkori érzéseit. ,,Minden rapper egy prédikátor – vallotta a már jó útra tért Lecrae évekkel később egy CNN-nek adott interjúban. – Minden rapper valamit prédikál. Vagy azt, hogy megelégedést találsz egymillió dollárban – vagy 50 nőben –, vagy azt, hogy nem vagy igazi férfi, ha még nem gyilkoltál.” Ezek után nem meglepő, hogy a zenéből egyenes út vezetett a bűnözői életmód felé. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!