Pajor Tamás: a humor adottsága is azt mutatja, hogy van Isten
Pajor Tamás: a humor adottsága is azt mutatja, hogy van Isten

Fotó: Németh Tamás

2020. 04. 06.
Többet dolgozik a kialakult helyzet miatt, mint előtte. Noha az Ámen koncert elmaradt, örül neki, hogy a kellemetlenségek ellenére elegánsan sikerült kifarolni belőle. Pajor Tamás a Hetek Instagram-interjújában beszélt arról, hogy most a kialakult helyzetben mennyire más alkotni. Szóba került az Amerikai útja, tapasztalatai és az, hogy mennyire fontos az ilyen kritikus időkben is a humor.
 
Pár hét alatt megváltozott az univerzum
 
Kérdésünkre, miszerint most, hogy az Ámennel nem tud készülni, mivel tudja magát lekötni, azt felelte, hogy most többet dolgozik, mint szokott, jóformán az összes idejét kitölti az evangelizálás, a dalok és cikkek írása, egyéb teendői. Ő sose tartotta magát csak előadónak. Ő inkább, mint szellemi ember definiálja magát, aki több terület határmezsgyéjén mozog egyszerre, így, ha az egyik kiesik, jobban rá tud fokuszálni a többire.
 
Fájdalmas volt számára az Ámen koncert elhalasztása, de mint fogalmazott, minden más területen is fájdalmas következményei vannak a jelenlegi helyzetnek. Érdekesen átalakult a világ, a rosszban annyi jó volt az Ámen számára, hogy elegánsan sikerült kifarolni a koncertből. Sok jelzésértékű dolog volt: kevesebb jegy fogyott, lehetett érezni, hogy más a szitu. Pont időben tudták lefújni a koncertet, mert másnap már korlátozások voltak országszerte. Bízik benne, hogy az új időpontban - szeptember 25. - már helyre állnak legalább annyira a dolgok, hogy meglehessen tartani a koncertet.
 
„Maga a művészkedés is nehézkes ebben a kialakult helyzetben: hogy kell-e egyáltalán bármivel is most dezorientálni az embereket.”
 
Mint mondta, több projektet nyilvánosságra hozhatott volna, de a járvány miatt ezeket inkább nem publikálja, mert nem érzi, hogy ennek lenne most itt az ideje, amikor több ezer ember hal meg naponta. Az ő részéről most úgy van vele, hogy nem alkotni fog, maximum egy szép gesztussal készül majd.
 
Online evangelizáció, Amerikai tapasztalatok
 
Mint említette, mostanában heti rendszerességgel evangélizál a közösségi oldalain, úgy van vele, hogy az emberek szíve most megszólítható. Igyekszik nem vádolva, lehengerlő módon bizonyságot tenni, mint fogalmazott: „csak közelebb próbálja vinni az embereket Istenhez. Az, hogy mi van a szívükben, azt csak Isten tudja, de bízik abban, hogy a rengeteg ember a helyzet miatt megtér, illetve, hogy sok ember jó úton próbálja meg megtalálni az élet értelmét." Bízik benne, sőt bátorítja a hívőket, hogy józanul és okosan keressék meg azokat az embereket, akik esetleg nyitottak a megtérésre.
 
Felelevenített egy emléket is New Orleans utcájáról, ahol egy zsákba öltözött prédikátor magából kikelve az emberekkel kiabálva, próbálta jobb útra terelni őket, de igazából senki se foglalkozott vele. Szerinte ez a groteszk evangelizáció már-már kontraproduktív. 
 
Amerika kapcsán kifejtette, hogy mennyire kettős érzésekkel van felé, igazából nem érti. Ahogy az interjú során mondta: „Ott minden igaz és annak az ellentétje is.” Meg lehet csinálni az amerikai álmot (pl.: UBER), de közben Los Angeles legpuccosabb negyedéből pár perc alatt el lehet jutni a legrosszabb, lepukkantabb környékre is.
 
Humor
 
Az ő véleménye szerint a humor az élet leképezésének az értelme. Önmagában az, hogy van az embernek adottsága arra, hogy humorizáljon, az mutatja meg, hogy van Isten. A Bibliában is sokszor, mint abszurditás jelenik meg a humor (pl.: Ábrahám-Izsák története, szálka-gerenda példázata). 
 
Megmeri kockáztatni, hogy nem minden nép esetében lehet humorról beszélni, ő nem ismer ugandai vagy eszkimó humort, de például angol vagy zsidó humort annál inkább. A zsidó túlélés eszköze is a humor volt.
 
A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni:
 
 
---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!