hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi mindent befolyásol a hétköznapi maszkhasználat?
Társadalmi kockázatok és mellékhatások
Mi mindent befolyásol a hétköznapi maszkhasználat?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 20.
A szájat és orrot eltakaró arcmaszk viselése vitathatatlan segédeszközzé vált világszerte a covid terjedésének megfékezésében. Jelen cikkünkben górcső alá vesszük a maszk „mellékhatásait”: a mindennapi kommunikációtól kezdve a bűnüldözésig.

A z USA Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézete (NIST) tesztelte a COVID-19 világjárvány előtt fejlesztett arcfelismerő rendszereket: miképpen működnek, ha az arcot orr- és szájvédő maszk takarja el. A kutatást egymillió ember több mint hatmillió fotójának felhasználásával végezték el, melyeken az arc egyes részeit kitakarták – virtuálisan. 

A csaknem 90 arcfelismerő algoritmusnak azonosítania kellett az eredeti képet a módosított feltérképezése után. Az eredmény azt mutatta, hogy a korábbi, megbízható működésű rendszerek maszk nélkül mért 0,3 százalékos hibaaránya akár 5-50 százalékra is megugorhat a maszkviselés miatt, ugyanis az azonosítást jelentős mértékben a szemek, az orr és a száj közötti távolság határozza meg. (A szabályos maszkviselés alapja pedig – mint tudjuk – az orr és száj teljes befedése.) A kutatás eredményeképp ezen rendszerek szinte használhatatlanokká váltak a járvány kitörése óta. 

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a fekete maszkok több nehézséget okoztak a szoftvereknek, mint a kékek. Az NIST szerint a maszk színe mellett a formája is kulcskérdés a hibarátában, ugyanis a kör alakú, illetve az orvosi maszkok kevésbé csökkentik az arcfelismerő rendszerek hatékonyságát. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!