hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erre figyeljünk a maszkviselés során
Mi van a maszk alatt?
Erre figyeljünk a maszkviselés során

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 16.
Március óta életünk – és táskánk tartalmának – részévé vált a szájat-orrot eltakaró védőmaszk. A fertőzésmegelőzés funkciója mellett azonban többen tapasztalták, hogy a rendszeres maszkviselés különféle problémákat generál az arcbőrön. 

Kár vitatkozni azon, hogy a maszkviselés mennyire véd meg bennünket a koronavírus-fertőzéstől, sok közösségi helyen egyszerűen kötelező feltenni, sőt bizonyos munkakörben dolgozóknak egész nap hordaniuk kell a – szinte már az archoz szervesen hozzátartozó – különféle védőmaszkokat. A bőrhöz szorosan illeszkedő anyagok azonban nem várt problémákat okozhatnak adott területen – kinél enyhébb, kinél pedig akár egészen súlyos formában. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a járvány miatti védekezés ne tegye tönkre arcbőrünk minőségét, negatívan befolyásolva közérzetünket? 

Az emberek nagyon leleményesek, ha már kötelező a maszk, akkor legyen az stílusos, márkás, vicces (állatmintás, mosolygós) vagy akár házilag megvarrott – színes a paletta a sebészeti és az FFP3 maszk sztenderd darabjai mellett. Az orrot és szájat is fedő vászondarab viselése – valljuk be – életünk része lett, pedig év elején az első fotók egyikén még úgy érezhettük magunkat mintha egy fantasy filmbe csöppentünk volna. Ma pedig kicsiknek-nagyoknak a legtermészetesebb módon ott lapul a táskájában akár több példány is az új öltözékkiegészítőből. A kötelező maszkhordás azonban meghozta mellékhatását, melyre a közösségi médiában új kifejezés is született már: a maszkne. Az angol ,,mask” és az ,,acne” szavakból képzett szó a maszk viselése okozta gyulladásos bőrelváltozásokat jelöli. 

A világjárvány nem várt mellékhatásai

A rendszeres maszkhasználat ugyan csökkenti a koronavírus-fertőzés kockázatát, ám sokan tapasztalják, hogy arcbőrükre negatív hatással van: egyre több mitesszer (pattanás) jelenik meg az arc maszkkal fedett területén, melyek időről időre be is gyulladhatnak vagy rosszabb esetben felülfertőződhetnek. A védőmaszk viselése közben akaratlanul is dörzsöli a bőrt, ezáltal irritálja a felhámot, másrészt a kifújt levegőt nem engedi megfelelően távozni (főleg a jól záródó változatok). Emiatt meleg, párás környezet alakulhat ki a szájkörnyéken, ami kitágítja a pórusokat, és szabad utat nyit a kórokozók elszaporodásához – a baktériumok így könnyebben jutnak be a bőr pórusaiba, melyeket eltömítve gyulladást okozhatnak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!