hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A zsidó Jézus örömhíre – E heti köszöntőnk
A zsidó Jézus örömhíre – E heti köszöntőnk

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 03. 27.
Nehéz a berögzült szokásokat kimozdítani. Talán nem is muszáj minden esetben. Viszont érdemes tisztában lenni azzal, hogy a nyuszi, a tojás és a locsolkodás ősi germán termékenységrítusok kellékei, amelyek sokkal inkább kötődnek Ēostre tavasz­istennőhöz (innen az „easter”), semmint a Názáreti Jézus Krisztushoz.

Van egy dupla „rossz hírünk” azoknak, akik Jézust előszeretettel ragadják ki abból a történelmi kontextusból, amelyet ő maga választott ki a megváltói munka elvégzésére: a Bibliából az Ó- és az Újszövetség egyaránt igaz. Magyarán: nem csupán Jézus visszatérését kell tekintetbe venniük, de Izrael küszöbön álló nemzeti helyreállásával is számolniuk kell.

A zsidó Jézus váltotta meg az emberiséget; Jeruzsálemben győzte le a bűnt; és oda is fog visszatérni, hogy megalapítsa királyságát e földön.

Dupla jó hírünk van viszont azoknak, akiket még „felvilágosult” napjainkban is érdekel a Biblia igazsága: a Bárány nem csupán megöletett páska alkalmával, de harmadnap mint első zsenge föl is támadott. Ember győzte le a halált és mutat máig utat, hogy ez nekünk is sikerüljön. Egyszersmind tagadhatatlan hidat vert a zsidó és a keresztény hit között: hogy a híd egyik oldalán álló se tudja figyelmen kívül hagyni a másikat: aki már átkelt, ne feledje, honnét jött, aki pedig még nem, az is lássa maga előtt a járható utat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!