Aktuálishetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ördög a sorok között
A szórakoztatóipar szatanizálódása – 3. rész
Ördög a sorok között

Lucifer égi királyságában Milton Elveszett paradicsomában. Az ördög függetlenedési vágyának megjelenítése generációk életfelfogására hatott. (Forrás: John Martin / Wikipedia)

2024. 07. 10.
Verba volant, scripta manent – ki ne ismerné e latin mondást: „a szó elszáll, az írás megmarad”. A Titus császárnak tulajdonított szólás az írásbeliség maradandóságát és megbízhatóságát fejezi ki. Nem véletlenül az irodalom terén kezdődött meg a Sátán kultuszának kiépítése hosszú évszázadok alatt, eleinte rejtett, később egyre nyíltabb formában.

Bár sorozatunk alapvetően a szórakoztatóiparra koncentrált eddig, valójában innen is lehetett volna kezdenünk: ami ma képes vagy zenés megjelenítésben sátáni, nem elképzelhető az irodalom évszázados történelme nélkül. (Bár ennek úgy tűnik az ellentéte is igaz; egy múlt század eleji irodalmár így fogalmazott: „Az ördög nélkül egyszerűen nem lenne irodalom.”) Az e téren elvégzett kísérletek vetették meg ugyanis azt az ágyat, amelyben a 20. században már bátrabban melegedtek össze a tömegszórakoztatók az ördöggel. A híres sci-fi-író, H. G. Wells így határozta meg az ördög szerepét az irodalomban: „A sátán egy égi mesemondó. Egyedül ő készít történeteket…”

Akárcsak a filmek esetében, úgy az irodalomban is ott kezdődött, hogy az ördög még negatív szereplőként, kísértőként, a sors elferdítőjeként jelenik meg. A germán Dráktól fogva a magyar népmeséken át az iszlám mítoszok Ibliszén és a perzsa Ahrimanon át az ördög megannyi alakban jelenik meg a népi hagyományokban, melyeket belefoglalni aligha lehetne egy cikk kereteibe.

Még bonyolultabbá teszi a képletet a gnosztikus világnézet, amely a bibliai teista, a zoroasztriánus dualista és a görög–római panteista világképeket vegyítve alkotta meg a Démiurgosz alakját. A gonoszság neoplatonikus őselvének újraértelmezése ez, amit eretnek módon az ószövetségi Jahvéval azonosítanak – ő az anyagi világ teremtője, szembeállítva a megismerhetetlen legfelsőbb létezővel, Istennel. Jahve meghasonlása és a legfőbb Istentől való leválasztása a gnosztikus világképben tehát egyenesen a Sátánnal azonosítja a Vagyok, aki vagyok Istenét. Ezzel próbálják feloldani a gonoszság problematikáját: a felső Istennel ellentétben a földet uraló Démiurgosz már nem jóindulatú. Míg annak érzete, hogy e világ nem egy jó szándékú lény hatalmában áll, jogos, ám ennek Jahvéval való azonosítása nem más, mint a világosság sötétséggé változtatása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!