hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erről lehet felismerni a jó és a rossz hitelt
A pénzügyi intelligencia bibliai alapjai – 3. rész
Erről lehet felismerni a jó és a rossz hitelt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 03. 23.
A pénzügyi intelligencia bibliai alapelveinek tanulmá­nyozása során eddig három fontos alapelvvel foglalkoztunk: a munka szeretete, a megtakarítás fontossága, illetve a saját ingatlan birtoklása mint a vagyonszerzés első lépése. A következőkben a rossz hitelekről és a befektetésekről lesz szó.

Egy rossz hitel tönkre tudja tenni az ember életét.

A Királyok könyve tartalmaz egy megrázó történetet, ami ezt szemlélteti: „És kiáltott egy asszony a próféták fiainak feleségei közül Eli­zeushoz, és monda: A te szolgád, az én férjem meghalt. Te tudod, hogy a te szolgád félte az Urat. Eljött pedig a hitelező, hogy elvigye mind a két gyermekemet, hogy neki szolgái legyenek” (2Királyok 4:1).

Ez a dráma egy istenfélő ember családjában játszódott le. A Biblia nem árulja el, hogy az asszony és a gyerekek pontosan miért kerültek ekkora bajba. Talán nem volt ingatlanbiztosíték a hitel mögött, ezért a családfő halálával a közeli hozzátartozók – a gyerekek – munkaereje fedezte a kölcsönt? A férfi arra számított, hogy a családtagokra is érvényes kezességvállalás sosem lesz foganatosítva? Persze, az is lehetséges, hogy a próféta egyáltalán nem tehetett a kialakult helyzetről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!