hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lehet-e jó munkavállaló egy marxista?
A pénzügyi intelligencia bibliai alapjai – 5. rész
Lehet-e jó munkavállaló egy marxista?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 05. 03.
Hol húzódik a határ az üzleti rafináltság és az etikátlan viselkedés között? Mit mond a Biblia a magántulajdonról, a szerződésekről, az értékesítésről? Mire jogosult a befektető, az ügyvezető, a munkavállaló? Sorozatunk befejező részében ezekre a kérdésekre keressük a választ, Jézus példázatain, illetve a „derék asszony” példáján keresztül. 

Most minden nyomtatott Hetek hetilapra előfizetőnek adunk! Fizessen elő a print újságra és ajándék online hetilap hozzáférést kap, amivel már csütörtökön olvashatja a friss újságot és a teljes archívumunkat is eléri. Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A pénz és üzlet kemény világában meg lehet őrizni a szeretetet, a tiszteletet, az empátiát? Mi kell ahhoz, hogy az ember ember maradjon, ugyanakkor ne használják ki, ne csapják be, ne tiporják el? Jézus előre megmondta, hogy a tanítványainak nehéz közegben kell megállniuk a helyüket: „Íme, én elbocsátlak titeket, mint juhokat a farkasok közé, legyetek azért okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok” (Máté 10:16). A hívőknek a farkasok között nem szabad farkasokká válniuk, de nem is kell prédaként felkínálniuk magukat a vadállatok számára. 

Szabályszerű verseny

A galamb által szimbolizált szelídség (ártatlanság, őszinteség) mellett egy hívőnek tehát okosnak (ravasznak, agyafúrtnak) is kell lennie. Az itt szereplő görög kifejezés a fronimósz (φρονίμως), amelynek jelentései: bölcs, okos, értelmes, prudens, ravasz, agyafúrt, tisztánlátó. Ebbe az okosságba beletartozik a pénzügyi intelligencia, de a versenyszférában szükséges egyéb képességek is. Ilyenek például a(z ön)marketing, az értékesítés, a tárgyalástechnika, az emberismeret, az asszertivitás, az időgazdálkodás, a priorizálás, a csapatban dolgozás, a delegálás, vagy éppen a munkahelyi politizálás. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!