hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha mindenki cserben hagyott is, Isten soha
Újabb megrázó gyermekotthonbeli bántalmazásos történet látott napvilágot
Ha mindenki cserben hagyott is, Isten soha

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 05. 17.
Gyermekbántalmazás, szexuális vissza­élések. Hol húzódik a felelősség, és hogyan lehet kezelni a rendszerszintűnek tűnő problémákat Böjte Csaba gyermekotthonaiban? Egy a napokban felszínre kerülő beszámoló új vitákat kavart a magyar közéletben.

A Maros megyei ítélőtábla a június 29-ei alapfokú ítéletet követően a napokban hozott jogerős ítéletében 28 év börtönbüntetést szabott ki a dévai Szent Ferenc Alapítvány volt alkalmazottjára, akiről az ügyészek megállapították: tíz éven keresztül bántalmazta érzelmileg, fizikálisan és szexuálisan a rábízott gyermekeket Böjte Csaba ferences szerzetes két alapítványi gyermekotthonában, a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központban, és a kászonimpéri Szent Katalin Otthonban. A 36 éves K. Sz.-t három kivételével az összes vádpontban bűnösnek találták, és a szabadságvesztés mellett az áldozatainak 790 ezer lejes kártérítést kell majd fizetnie. A volt nevelő ellen 15 fiú vallott a tárgyaláson. 

Ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a férfiról hosszú éveken keresztül senki sem hitte, hogy a gyermekszerető, vallásos imidzs mögött szexuális ragadozó rejlik, holott orális szexre, nemi szervének simogatására kényszerített kisfiúkat, vagy éppen ő nyúlt hozzájuk, vagy mutogatta magát nekik, többségüket pedig rendszeresen ütlegelte. Az ügy kipattanását követően az Erdélyi Ferences Rendtartomány belső vizsgálatot rendelt el, és arra kérte Böjte Csabát, ne nyilatkozzon a sajtónak. Böjte az üggyel kapcsolatban csak annyit közölt, nem látták jelét a férfin, hogy ilyeneket csinál, és a gyermekeken sem vettek észre semmit. Elismerte ugyanakkor, hogy a történtekben van felelősségük, és azon vannak, hogy ilyen ne történhessen meg még egyszer. Blogjában akkor hangsúlyozta azt is, más munkatársat nem marasztaltak el az ügyben. 

Miután felmerült a gyanú, hogy az egyik nevelő rendszeresen bántalmazta a rábízott fiúkat, a Szent Ferenc Alapítvány módosított a gyermekvédelmi intézményeinek működésén – írta később az üggyel kapcsolatban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!