hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nácik is megpróbálták egybegyúrni Európát
Az unió nem Brüsszellel kezdődött
A nácik is megpróbálták egybegyúrni Európát

A Hitlerjugend felvonulása Rómában a Colosseum előtt.(Fotó: AP)

2023. 05. 31.
Az amerikai kormányzat tele volt antiszemitával, akik elzavarták a menekülő zsidókkal teli hajót, Hitler be akarta venni a briteket az ezeréves birodalmába, ezért halogatta az inváziót, a bolsevikellenes Barbarossa-terv mögé odaállt egész Európa – a második világháború kényelmetlen tényeiről beszélgettünk Pécsi Tibor történésszel.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

   Néhány hete bejárta a közéletet egy vita arról, hogy a náci Harmadik Birodalom tekinthető-e bármifajta előképnek az európai egységtörekvések szempontjából. Hogyan látja ezt ön történészként?

A nácik valóban egy egységes Európára törekedtek, mégpedig nem is nacionalista értelemben, hiszen a nacionalizmus nem ugyanaz, mint a nemzeti szocializmus, bár ezt szeretik ma összemosni. A nemzeti szocializmus nem nemzetekben, hanem fajban gondolkozott. A németek egy árja faj által vezetett egységes Európát képzeltek el az Atlanti-óceántól az Urálig és a Spitzbergáktól egészen a Fekete-tenger partvidékéig. Ezt még a nyolcvanas évek kommunista történészei, például Ránki György is felismerte, és a második világháború történetéről szóló könyvében az Új európai rend címen írta le ezeket az elképzeléseket, aminek nyilván része volt a zsidók teljes mértékű kiirtása, a roma lakosság egyes csoportjainak elpusztítása, valamint az is, hogy magyarokat telepítsenek az Urál térségébe, hogy foglalkozzanak továbbra is a szürkemarha-tenyésztéssel. Része volt az is, hogy a mediterrán népek alárendeltek legyenek a germán népeknek, a szlávok mindenféle csoportjai, a lengyelektől a beloruszokon át az ukránokig és az oroszokig rabszolgaként dolgozzanak a német kolóniák körül. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!