hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan lesz vége a világnak?
Történt már apokalipszis a földön? Világkatasztrófák emlékei
Hogyan lesz vége a világnak?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 07. 27.
Egy amerikai kutatóintézet hosszú távú előrejelzést készített arról, hogy mekkora a kockázata egy világvégének. Nem teológiai, pusztán gyakorlati tendenciákat vizsgáltak, de így is megdöbbentő következtetésekre jutottak.

A Forecasting Research Institutes tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy 2100-ra a világvége kockázata egy és hat százalék között lesz már.

Meglepő módon pedig sem a klímaváltozás, sem az aszteroidabecsapódás, sem az atomháború nem került a lista élére, hanem a mesterséges intelligencia (MI) okozta végső pusztítást nevezték a kutatók a legfőbb veszélynek. Persze ebben szerepet játszhat az is, hogy az MI olyan divatos slágertéma, amiről sokat írnak és beszélnek, miközben – a klasszikus apokaliptikus forgatókönyvekkel szemben – kevésbé ismertek a lehetséges kimenetelek.

Etruszk és görög szerzők a korszakváltásokról

A katasztrófatan egyik úttörője Immanuel Velikovsky orosz származású természettudós, polihisztor volt, aki több mint hetven éve megjelent, Ütköző világok című könyvében azt modellezte, hogyan változhat meg radikálisan a bennünket körülvevő világ egy váratlan külső erő hatására – például, ha egy meteor vagy aszteroida a Föld közvetlen közelében halad el. „Hegyláncok süllyedhetnek a tenger mélyére, és új szárazföldek bukkanhatnak fel, a Föld forgása megváltozhat, tüzes kövek eshetnek az égből, a fordított gravitáció következtében az óceánok kettéválhatnak és így tovább. Ilyen kataklizmák nyomait nemcsak a Föld felszíne őrzi, a különböző népek mondáiban is rendszeresen előfordul a világot megrázó pusztulás emléke” – írta Velikovsky 1950-ben megjelent művében. A szerző az olvasóra bízza, hogy könyvét irodalmi disztópiaként, vagy olyan tudományos hipotézisként olvassa, amely a múlt megválaszolatlan kérdéseire próbál új válaszokat keresni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!