hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit mond a Biblia az eutanáziáról?
ÉLET-HALÁL KÉRDÉS
Mit mond a Biblia az eutanáziáról?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 12. 14.
Egyre hevesebbé váló vita alakul ki a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász aktivitása nyomán, amely során szeretné elérni, hogy Magyarországon is engedélyezhetővé váljon az aktív eutanázia, azaz a gyógyíthatatlan beteg halálba segítése. Vajon mi a bibliai világnézet alapján álló keresztény hívők válasza ezekre a kérdésekre?

A Karsai-ügy a Strasbourgi Bíróságra került; illetve egyre több politikus, közéleti szereplő, egészségügyi szakember, egyházvezető is megszólal és kifejti véleményét.

A közösségi médiában is rengetegen fejezik ki együttérzésüket és támogatásukat Karsai úr felé. Feszültségektől sem mentes politikai-társadalmi-világnézeti vita van kialakulóban, amely az emberi élet legalapvetőbb kérdésein való gondolkodásra késztet bennünket: mi az élet értelme? Mi a halál? Van-e jogunk az életünk végét meghatározni és az életünket lezárni? Helyes-e, és ezért megengedhető-e bármikor is megszakítani egy olyan ember életét, akinek nincs észszerű reménye a gyógyulásra, vagy súlyos fájdalmaktól szenved? Valamint van-e joga ahhoz egy országnak, hogy jogszabályban társadalmi normává alakítva, azt legitimálva kialakítsa az aktív eutanázia medrét?

Isten szuverenitásának elve

A Biblia világos, axiómaként rögzített kijelentése, hogy az emberi élet nem önmagában létező, nem egy biológiai folyamat eredményeként jött létre az élettelenből, hanem személyesen Istentől, a Legfelsőbb létezőtől származik. „És formálta az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett az ő orrába életnek leheletét. Így lett az ember élő lélekké.” Az emberi élet egyedülálló, felfoghatatlanul hatalmas értéke van. Az emberi élet Isten ajándéka: Ő ajándékoz mindenkinek életet, leheletet és mindent.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!