hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újjakobinus forradalom a Biblia ellen
Eltörölhető-e a végső igazság?
Újjakobinus forradalom a Biblia ellen

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 04. 20.
Ma olyan kulturális agresszió zajlik a nyugati világban, aminek elsődleges célja a bibliai kinyilatkoztatások igazságának, és Isten emberiséggel kötött szövetségeinek az eltörlése. Ennek a törekvésnek a gyökerei régre nyúlnak vissza, már az újszövetségi írásokban láthatjuk, hogy az apostoli egyház is szembesült az eltörlés kultúrájával.

Jézus a híres Olajfák-hegyén elmondott beszédében szólt arról a korról, amikor a „gonoszság (törvénytelenség) megsokasodik, és a szeretet sokakban meghidegül” (Mt 24,12). Ebben a próféciában a kulcsfogalom az anómia, ami a törvény (nomosz) szó elé tett fosztóképzővel egyaránt jelent törvénytelenséget és törvény nélküliséget is. A szó modern értelmezése szerint anómiáról akkor beszélhetünk, ha „a társadalomban a közös értékek, normák meggyengülnek, és a társadalom szabályozó hatása nem vagy nem eléggé érvényesül”.

A progresszív metamorfózis főpapjai

Ma sok zavar van akörül, hogyan viszonyuljanak a keresztény hívők azokhoz a törekvésekhez, amelyek nyíltan megkérdőjelezik az általuk vallott értékeket. Az egyik felfogás szerint nincsenek univerzális, kortól független alapelvek, ezért a mindenkori társadalomnak joga, hogy újrafogalmazza a „közös értékeket, normákat”, és ezt kötelesek tudomásul venni azok, akik még a hagyományos normarendszerhez ragaszkodnak. Ennek még radikálisabb változata az, amikor az utóbbiaktól elvárják, hogy önként adják fel a tradíciójukat az új korszellemnek megfelelően.

Vannak, akik ezt a „progresszív metamorfózist” buzgón és lelkesen megteszik, mint például azok a különböző felekezetekhez tartozó püspökök, akik a házasság bibliai alapjait megtagadva adnak össze egynemű párokat. Természetesen az ilyen egyházi vezetőket a szekuláris média ünnepli és követendő példaként állítja a konzervatív, homofóbnak bélyegzett püspökök és hívők elé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!