hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezért "ajándékozta" a magyaroknak a franciák védőszentjét Ferenc pápa
Szent Márton kultusza és az európai rekatolizáció
Ezért "ajándékozta" a magyaroknak a franciák védőszentjét Ferenc pápa

Ferenc pápa egy Szent Mártont ábrázoló bronzplakettet adott át Orbán Viktornak a Vatikánban.(Fotó: MTI / Vatikáni Média)

2022. 05. 12.
A pápa magyar származásúnak nyilvánította Szent Mártont, aki többek között Franciaország hivatalos védőszentje. Tévedésről azonban szó sincs: Ferenc nyilatkozata egy nagyszabású európai rekatolizációs programba illeszkedik.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A pápai találkozók fontos része a kölcsönös ajándékozás, ami – legalábbis a katolikus egyházfő részéről – sohasem rögtönzés, hanem átgondolt üzenetet tartalmaz. Nem tudjuk, hogy amikor Orbán Viktor az április 3-ai választási siker után első úti célnak a Vatikánt választotta, számított-e a Szent Mártonnal kapcsolatos gesztusra. Valószínűleg igen, mert Magyarország szentszéki nagykövete 2015 óta a diplomata Habsburg Eduárd, akinek kiemelkedő a nemzetközi kapcsolatrendszere.

Bárhogy is történt, az ajándékok között szereplő nagyméretű bronz­plakett átadásához Ferenc pápa részletes magyarázattal szolgált: „Ezt a domborművet én magam választottam Önnek a Vatikán műhelyéből. Szent Mártont ábrázolja, aki egyébként magyar ember – jó, tudom – Pannónia római provincia volt, de mégis, ti Szent Márton népe vagytok. Ez a kettévágott és a szegény ember vállára terített köntös pedig – és mutatta a kezével – az a szolgálat, amelyet értük tesztek. Az a szegény pedig azt a félmillió menekültet jelenti, akiket most befogadtatok” – számolt be a hivatalos pápai hírcsatorna, a Vatican News magyar nyelvű oldala.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!