hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vármegyék, főispánok: Kinek hiányoznak a történelmi címek?
Közjogi időutazás
Vármegyék, főispánok: Kinek hiányoznak a történelmi címek?

Lukács Géza, Gömör-Kishont vármegye főispánja. Visszahoznák a múltjelképeit?(Forrás: Fortepan, Adományozó: Gyimesi Kinga)

2022. 06. 30.
Meglepetést váltott ki a hazai közéletben, hogy kormánypárti képviselők alaptörvénymódosítási javaslatot nyújtottak be a vármegye elnevezés és a főispáni cím vissza­állítására. A kezdemé­nye­zés nem okozott egyértelmű lelkesedést, Sokan egy terhelt múlt visszatérését látják benne.

A vármegye több mint ezeréves magyar igazgatási kifejezés. Ez azonban korántsem jelent változatlanságot. Számos alkalommal lényegi átalakuláson mentek keresztül a vármegyék. E közigazgatási szervezetnek három fő korszakát és egyben típusát lehet megkülönböztetni, amelyek lényeges pontokon térnek el egymástól.

A „királyi vármegye” az államalapítástól a 13. századig állt fenn. Ezt követően alakult ki az úgynevezett „nemesi vármegye”, amely egészen 1848-ig működött. Az 1848-as forradalom következtében jelent meg a „polgári vármegye”, amely a szabadságharc leverését követő önkényuralmi időszak miatt csak az 1867-es kiegyezést követően nyerte el tényleges formáját, szerkezetét, és egészen 1944-ig állt fenn. Az 1945–1949 között kommunista irányítás alá került vármegyék megnevezése az 1949-es Alkotmányban megyére változott, majd 1950-ben, a tanácsrendszer bevezetésével végleg megszűntek.

A királyi vármegyék

Az első vármegyéket még István király hozta létre. Elhamarkodott lenne azonban azt gondolni, hogy ez a tény feltétlenül a vármegye elnevezés jelenkori fenntartása mellett szól. Államalapító királyunk ugyanis éppen nem a több száz éves hagyományok öncélú konzerválója volt, hanem nagy horderejű újítások bevezetője.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!