Úgy tűnik, visszatérhet a főispánok intézménye Magyarországon
Így akarnak visszatérni a kommunizmus előtti időkhöz
Úgy tűnik, visszatérhet a főispánok intézménye Magyarországon

forrás:Youtube/Orbán Viktor

2022. 06. 22.
Elsőre meglepően hangzik és furcsán cseng az ember fülében: a kormány által benyújtott törvénymódosító javaslatcsomagban az is szerepel, hogy újra életre keltik a történelmi főispánság modelljét.

A kormány benyújtotta a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosító javaslatcsomagját, amiben egy olyan rendelkezés is szerepel, hogy újjáélesztik a főispáni tisztséget, amely az újkori magyar közigazgatásban, 1870-től a törvényhatóság első tisztviselőjeként működött.

Így a benyújtott javaslat a kormánymegbízott nevét főispánra módosítja. Ezzel a fő cél az, hogy a kommunizmus előtti magyar államigazgatás rendszeréhez jobban kapcsolódjon a mai magyar kormány, és

„az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek”.

A törvényjavaslatban arra is kitérnek, hogy ez nem egyedi rendelkezés, mivel az angolszász kultúrában is több szerepkört a régi korokba visszanyúló névvel illetnek – írja a HVG.

Például az Alderman kifejezés városatyát jelent, és a mai napig a helyi önkormányzatok választott vezetőire használják. Emellett más országoknál is számos példa található. 

A főispánság újjáélesztését már 1990-ben Antall József is kezdeményezte, csak terve füstbe ment az SZDSZ támogatásának hiányában. 

(Hetek/HVG)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!