hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért állítja Kanye West, hogy a feketék az „igazi héberek”?
Antiszemita eretnekmozgalom mérgezi az amerikai kisebbségeket
Miért állítja Kanye West, hogy a feketék az „igazi héberek”?

Kanye West azt állítja, hogy nem lehet antiszemita, mert a „feketék az igazi héberek".(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 12. 08.
Sokan találgatták, hogy mi ütött Kanye Westbe, miért esett neki vadabbnál vadabb kiszólásokkal és üzenetekkel a zsidóságnak, miért tiszteli Hitlert, miközben azt állítja magáról, hogy „nem lehet antiszemita, mert a feketék valójában zsidók”. Cikkünkben a „fekete héberek” (Black Hebrews) különös mozgalmának több mint 100 éves történetét vázoljuk fel.

„A kilencvenes évek elején egy istentiszteletre indultam New Yorkban az egyik Times Square-i gyülekezetbe, és ahogy sétáltam, meghallottam egy csoportot fura öltözetben, akik az utcán prédikáltak. Ekkor találkoztam először a Fekete Héberek mozgalmának tagjaival. Leálltam beszélgetni velük, elmondtam, hogy Jézus a szeretet vallását hirdette, amire egyaránt szüksége van fehéreknek és feketéknek, nem pedig az embertársaink felé való gyűlöletet. Válaszként elkezdték skandálni, hogy »Halál a fehér emberre!«. Kijózanító tapasztalat volt, de akkor úgy tűnt, hogy ez csak egy szélsőséges maroknyi kisebbség” – Michael Brown zsidókeresztény amerikai rádiós műsorvezető így idézte fel a napokban első találkozását azzal az irányzattal, amellyel az utóbbi hetekben Kanye West és a kosárlabdasztár, Kyrie Irving jóvoltából a közvélemény széles köre ismerkedhetett meg.

A műsor vendége Vocab Malone szociológus volt, aki nemrég könyvet írt a nyugati héber izraelizmus történetéről. Malone elmondta, hogy a mozgalom az elmúlt években nemcsak a fekete nagyvárosi közösségekben terjedt gyorsan, hanem más kisebbségi csoportokban, így a latinók, vagyis az amerikai spanyol ajkúak körében is. „Vonz­erejük az, hogy dühösek, és ezt készek hangosan ki is fejezni. Úgy érzik, hogy ami George Floyddal történt, az bármelyikükkel megeshet, a törvény nem védi őket a túlkapásoktól. A különbség a civil aktivistákkal szemben az, hogy a fekete héber mozgalom tagjai keresztényeknek tekintik magukat, és a Bibliából keresnek példaképeket maguknak arra, hogy milyen igazságtalanul bántak a zsidók a saját prófétáikkal. Szívesen azonosulnak a verembe dobott Jeremiással vagy az Újszövetség korából Pál apostollal, akit üldöztek, megvertek, sőt meg is köveztek. Persze, ezekből a történetekből csak a sérelmeket ragadják meg, és azt vetítik ki a saját sorsukra. Úgy érzik, mindez ma róluk szól. Amerikában a fekete keresztény gyülekezetek nagy részére hatással van ez a mozgalom” – állítja Malone.

A szerző az adásban emlékeztetett arra, hogy a fekete héber izraelizmus sok párhuzamosságot mutat az Iszlám Nemzet muszlim ideológusai, Malcom X és Louis Farrakhan által hirdetett tanokkal, csak éppen keresztény köntösben. „Az amerikai feketék négy százaléka, mintegy 1,8 millió ember héber izraelitának vallja magát, és 20 százalékuk mondja azt, hogy egyetért a mozgalom tanításaival.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!