hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csodák és jelek az őserdő mélyén
Így nyílt meg Fekete-Afrika az evangélium előtt
Csodák és jelek az őserdő mélyén

A gyarmatosítók mérhetetlen szenvedéseket, a keresztény misszionáriusok vigaszt és reményt hoztak Afrika mélyére.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 08. 18.
Előző számunkban bemutattuk, hogyan vált Fekete-Afrika szíve, az Egyenlítő környéki Kongó egy kis európai ország uralkodójának magánbirtokává. II. Lipót belga király korát megelőzve kommunikációs és PR-fogásokkal rejtette el valódi szándékait, de a térségben működő keresztény protestáns missziós közösségek leleplezték sötét rendszerét. Hamarosan azonban megnyílt a tér az evangélium hirdetése előtt.

A 20. század fordulója felé közeledve nem csökkent a kereslet a kongói elefántcsont iránt, azonban a felfújható gumikerék felfedezésével, valamint a különféle tömlők és szigetelőanyagok növekvő szükségletével a gumiipar rohamos fejlődésnek indult. A legnagyobb üzletág a nyersgumi-kitermelés lett Kongóban.

A Latin-Amerikában és Ázsiában telepített gumiültetvények aggasztották Lipótot, bár ott a fák sok gondozást igényeltek, és csak több év múlva értek be a csapoláshoz. Kongóban az első időkben nem fa, hanem egy vadon termő kúszónövény adta a gumit, gyors profitot biztosítva, mert nem kellett megművelni. A szállítási költségen kívül nem igényelt befektetést a termelés; csak csapolómunkásokra volt szükség, minél többre. Sürgetett az idő. Lipót tudta: amikor a konkurens ültetvények teremni fognak, leszorítják majd az árakat.

A bennszülötteket most nem lehetett láncra verve dolgoztatni, mint a teherhordásnál. Ezt a munkát a dzsungelben szétszóródva kellett végezni, a talaj fölött különböző szinteken. Leg­inkább az a módszer vált be, hogy a falvak élelmiszer-tartalékát lefoglalták, az asszonyokat, gyerekeket, időseket vagy magukat a főnököket pedig túszul ejtették, akiket a törzsbeli férfiak a megszabott kvótának megfelelő nyersgumi beszolgáltatásával „visszavásárolhattak”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!