hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Agymosás az amerikai egyetemeken: amikor horogkeresztnek látják a zsidó kipát
Veszélyben a szabad gondolkodás
Agymosás az amerikai egyetemeken: amikor horogkeresztnek látják a zsidó kipát

Yeonmi Park 13 éves korában menekült el Észak-Koreából. Amíg ott volt, soványnak látta a diktátort.(Fotó: AP / Vincent Yu)

2021. 06. 24.
A kritikai gondolkodás helyett politikai klisék feltétel nélküli elfogadására tanítják a diákokat az amerikai elit egyetemek – állítja saját tapasztalatai alapján egy észak-koreai menekült. Yeonmi Park ugyanezt élte át a kommunista diktatúrában, pedig pont a szabad gondolkodás utáni vágya vezette az Egyesült Államokba. Kijelentésével a két legismertebb amerikai konzervatív társadalomkritikus is egyetért.

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

Yeonmi Park 1993-ban született Észak-Koreában, és tizenhárom éves volt, amikor szüleivel vállalva az életveszélyt a jeges Jalu határfolyón át Kínába szöktek. Itt azonban nem a szabadság várta őket, hanem a kínai emberkereskedők, akik a világ talán legkiszolgáltatottabb embereire vadásztak. Úgy tűnt, hogy az éhezés és elnyomás országából még rosszabb helyre kerültek, de két év szenvedés után tovább tudtak menekülni a Góbi sivatagon át Mongóliába.

A kétszeres menekült család végül nemzetközi emberi jogi szervezetek segítségével az Egyesült Államokba jutott, ahol Park nagy reményekkel készült arra, hogy a szabad világ egyik leghíresebb egyetemén tanulhat. Csalódnia kellett: a Columbia Egyetemen olyan nyugatellenes hangulatot és bűntudatkeltést tapasztalt, ami Észak-Koreára emlékeztette. Egyik tanára például megrótta, amiért kijelentette, hogy tetszik neki a klasszikus irodalom, mondván ezek az írók „kolonialista gondolkodásmódúak, rasszisták és bigottak voltak”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!