Annyira drámai a helyzet Észak-Koreában, hogy egy orosz diplomata családja vasúti platót tolva menekült haza
Rengeteg külképviselet csak minimális létszámmal működik tovább
Annyira drámai a helyzet Észak-Koreában, hogy egy orosz diplomata családja vasúti platót tolva menekült haza

Forrás: Telegram/Orosz Külügyminisztérium

2021. 04. 06.
Csoportokban hagyják el Phenjant az ott dolgozó külföldi diplomaták a Covid-19 miatt bevezetett kemény szigorítások és a nélkülözés miatt - közölte a Facebookon csütörtökön megjelent közleményélben az észak-koreai fővárosban működő orosz nagykövetség.

"A koreai fővárost elhagyókat meg lehet érteni, egyáltalán nem mindenki képes elviselni a példátlan szigorral bevezetett totális korlátozásokat, az alapvető árucikkek, egyebek között a gyógyszerek hiányát, valamint azt, hogy nincs lehetőség az egészségügyi problémák megoldására" - áll a diplomáciai misszió által megosztott bejegyzésben.

Csak azok maradtak, akiknek muszáj volt

Az orosz nagykövetség abból az alkalomból jelentette meg közleményét, hogy egy kínai határvárosban lejárt egy újabb, ezúttal 38 fős nemzetközi diplomatacsoport kéthetes szállodai karanténja. A kényszerből összezárt külügyesek, akik Phenjanból március 18-án távoztak, most Pekingen vagy Sanghajon keresztül haza tudnak repülni.

A Facebook-bejegyzés szerint a phenjani diplomáciai képviseleteken kevesebb mint 290 ember, köztük kilenc nagykövet és négy ideiglenes ügyvivő maradt. A brit, a német, a francia, az olasz, a cseh, a lengyel, a svéd, a svájci, a brazil, a venezuelai, a nigériai és a pakisztáni nagykövetség már bezárt, és elutaztak a nemzetközi szervezetek képviselői is.

A legtöbb még kitartó képviselet minimális létszámmal működik.

Az utóvédül hátrahagyott orosz diplomaták azt ígérték, hogy megfogyatkozva és a nehézségek ellenére is ki fognak tartani, és jó utat kívántak a karanténból most kiszabadult kollégáiknak. Az írták, hogy a Phenjanban maradt diplomáciai testület tagjai között a szükséghelyzetben baráti viszony alakult ki.

Vasúti platót tolva értek haza

Február 26-án az orosz külügyminisztérium közölte, hogy a phenjani orosz nagykövetség több munkatársa vasúti platót tolva tért haza Észak-Koreából. A nyolc emberből álló csoport, köztük több gyerek a Covid-19-járvány nyomán leállított légi közlekedés miatt kénytelen volt előbb 32 órát vonatozni, majd további két órát buszozni.

Az út utolsó szakaszát az orosz Haszan határátkelőig - ahogy ezt videón is megörökítették - gyalogosan, a vasúti síneken tették meg csomagjaikat egy hajtószerkezet nélküli drezinán több mint egy kilométeren át tolva.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Észak-Korea március 18-ig egyetlen új koronavírusos esetet sem jelentett.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!