hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elsodródott hívők: Milyen hatással van a járvány az egyházakra?
Lemorzsolódás, váltás és hitehagyás
Elsodródott hívők: Milyen hatással van a járvány az egyházakra?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 20.
Nem a pandémiával kezdődött, de a koronavírus-járvány felgyorsította azokat a folyamatokat, amelyek a különböző felekezetek aktív tagságának csökkenését okozzák. Összeállításunk első részében vezető közvélemény-kutatók megállapításait ismertetjük, míg a jövő héten különböző országokban élő evangéliumi keresztény pásztorok válaszait gyűjtjük össze arról, ők hogyan élik meg ezt az időszakot és milyen válaszaik vannak az új kihívásokra.

Évtizedek óta ismert jelenség a nyugati világban az önmagukat kereszténynek vallók arányszámának csökkenése. A Hetek is beszámolt arról, milyen sok egykori templomot kellett lebontani, eladni vagy éppen teljesen más célokra hasznosítani, mert megritkultak vagy akár el is fogytak a hívők, akik korábban az adott intézményt látogatták. Nagy-Britanniában az Economist adatai szerint az elmúlt évtizedben több mint 200 egyházi épületet kellett bezárni évente. A megmaradt épületek fenntartása is egyre nagyobb terhet jelent: az anglikán egyház szerint 1,3 milliárd dollár kellene a szükséges felújításokra a következő öt évben, ami a felekezet 2020-as költségvetésének a hétszerese.

A vallási felmérések terén etalonnak számító Egyesült Államokban a századfordulón szinte mindenki kereszténynek vallotta magát (mindössze 4 százalékot tett ki az összes többi kategória, beleértve a zsidókat, muszlimokat, agnosztikusokat és ateistákat), ám ez az arány az 1970-es években meredeken csökkenni kezdett, és az ezredfordulón már csak 82 százalék volt, míg 2020-ra tovább esett, 75 százalékra.

A nem nyugati világban fordított a trend: Latin-Amerikában, Délkelet-Ázsiában és Közép-Afrikában a Pew Research Center adatai alapján 2010 és 2015 között több mint 100 millió fővel nőtt a keresztények száma. A csökkenés Európában viszont nemcsak arányaiban, hanem abszolút számokban is jelentkezik: ugyanebben az időszakban 5,6 millióval lett kevesebb keresztény.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!