hetilap

Hetek hetilap vásárlás
200 éve börtönszigeten halt meg a forradalom császára
Véres meteor Európa egén
200 éve börtönszigeten halt meg a forradalom császára

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 04. 29.
1821. május 5-én, több mint 8000 kilométerre Párizstól, egy óceáni börtönszigeten elhunyt Bonaparte Napóleon, akinek lábai előtt alig tíz évvel korábban egész Európa hevert. 

A gárda éjjeli őrszeme meglepetten nézte az ellenséges vonalak irányából közeledő magányos alakot, aki a fagyba forduló hideg miatt szorosan nyakába húzta szürke kabátját, fejét pedig lehajtva, kezét hátrakulcsolva bandukolt a francia főhadiszállás irányába. A fellobbanó fáklyafényt, ami megvilágította az ismeretlen arcát, a szemközti oldalon állomásozó katonák is észlelték, akik rendszeresen célba lőttek az ellenséges tábor fényeire, hátha sikerül egy-két franciát előreküldeni a halálba, ami szélesre tárt karokkal várta a cseh kisváros, Austerlitz dűlőin közelgő vérontást. 

A sötétben vörösen izzó fénypontot azonban hamarosan újabbak követték, ahogy fadarabok és szalmakötegek százai, majd ezrei gyulladtak ki a 10 kilométer széles arcvonal mentén. Csodálatos fényjelenség kápráztatta el az osztrák és orosz tábor katonáit. Naiv örömükben először azt hitték, hogy az ellenség visszavonul, és ezért a táborát bontja.

Az egyre erősödő dobpergés és trombiták hangja viszont pont az ellenkezőjét üzente. A francia tábor ünnepelt és több tízezer torok skandálta ütemesen az éjszakába: Éljen a Császár!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!