hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A japán Schindler" - Egy szamuráj az embertelenségben
Ma százezren köszönhetik életüket Szugihara Csiunenak
„A japán Schindler" - Egy szamuráj az embertelenségben

Szugihara Csiune, a „japán Schindler".(Forrás: Wikimedia Commons)

2020. 09. 16.
Japán a második világháborúban a tengelyhatalmak oldalán állt, mégsem szolgálták ki a nácik zsidóellenes programját. Sőt, volt egy japán diplomata, aki sok ezer zsidó életét mentette meg Európában a háború legsötétebb éveiben. A szamurájcsaládból származó hős, Szugihara Csiune története.

A 16. század végétől érkező katolikus hittérítőkkel történt, végzetesen rosszul sikerült találkozás után a Japánban ténylegesen uralkodó Tokugava-sógunátus meghirdette a szakoku („zárt ország”) politikáját. Japánnak alig volt kapcsolata a külvilággal. Megtiltotta a belépést szinte minden más nemzetiségű személy számára, japán alattvaló pedig nem hagyhatta el az országot, különben életével fizetett, ha visszatért. 

Ennek az állapotnak bő kétszáz évvel később az amerikai Matthew Perry vetett véget Fillmore elnök megbízásából, amikor 1853-ban az Edo-öbölbe hajózva ágyúkkal kényszerítette Japánt, hogy megnyissa kikötőit a Nyugattal, elsősorban is Amerikával folytatott kereskedelem számára.

Egy londoni bankár ajánlata

Az évszázad végére a nyugati kultúra számos eleme beépült a nemzet életébe – a cilindertől a telefonon át a kötelező közoktatásig és helyi választásokig, valamint a nagy létszámú reguláris hadseregig és gőzüzemű haditengerészeti flottáig. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!