hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Örök értékek és nemzeti megújulás
A kormány és a Hit Gyülekezete közötti megállapodásról
Örök értékek és nemzeti megújulás

Fotó: Dósa Gyôzô

2020. 07. 30.
Szerződésben ismerte el a magyar kormány a Hit Gyülekezete értékteremtő több évtizedes munkáját, a megállapodást a Miniszterelnökség budai vári épületében írta alá Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Sándor, a gyülekezet vezető lelkésze. A dokumentum részleteiről és hátteréről az egyházi delegáció tagjait: Hack Pétert, Mészáros Istvánt, Németh Tibort és Horváth Andrást kérdeztük. 

A gyülekezet 40 éves áldozatos munkáját méltatja a július végén a magyar kormány által elfogadott szerződés, amely az egyház további, önálló és zavartalan vallásgyakorlását és közfeladatainak ellátását hivatott garantálni. Az ünnepélyes aláíráson Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Sándor vezető lelkész is beszédet mondott. 

Együttműködés és a keresztény civilizáció védelme

Semjén Zsolt az eseményen úgy fogalmazott, hogy az egyházakkal való megállapodások terén a magyar modell lényege az, hogy a világi állam maximálisan tiszteletben tartja az egyházak teológiai és működési szabadságát, miközben elsősorban a közfeladatai ellátásához jogilag és anyagilag is hozzájárul. „Mégpedig azért, hogy az állampolgári jogegyenlőség érvényesüljön” – fogalmazott, hangsúlyozva azt, hogy azok a polgárok, akik egyházi intézmények szolgáltatásait veszik igénybe, fillérre ugyanannyi állami támogatásban kell, hogy részesüljenek, mint azok, akik önkormányzati vagy állami intézményeket látogatnak. 

„A Hit Gyülekezete a közfeladatai ellátása során az állami és önkormányzati intézményekkel teljesen azonos finanszírozást kap” – magyarázta a miniszterelnök-helyettes, kitérve arra is, hogy a Hit Gyülekezete a hitelveiből adódóan számos feladatához nem kért állami támogatást. „Ez a szerződés emberöltőkre, méltányosan, korrekten és részletekbe menően mind jogilag, mind anyagilag rendezi a Hit Gyülekezete helyzetét és szerepét” – hangsúlyozta Semjén. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!