hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fegyőrök munkában
Túllépve a nemzetiségi megosztottságon
Fegyőrök munkában

Forrás: MTI

2021. 10. 25.
Túl kéne már lépni a nemzetiségi kérdéseken jelszóval támogatta meg a román elnökválasztási küzdelemben Dan Barna jelölt kampányát Fekete-Győr András. A Momentum elnöke az USR – „a román Momentum” – kongresszusán vett részt, ott tette ezt az inkább a magyarokat provokáló kijelentést. A provokáció elérte a hatását, és ahogy illik, Fegyőr meg is kapta az ilyenkor kijáró nemzetáruló címet, amire aztán liberális honfitársaink egy része zúdult fel, hogy ne a magyarság legyen már az az érték, ami alapján mindent meg kell ítélni magyar-román viszonylatban. Az egyik szerző hitet is tett, hogy nem akarja szeretni Wass Albertet – nem mintha amúgy kéne –, az ő ízléséhez a román exfasiszta, nihilista filozófus Emil Cioran áll. És itt az a pont, ahol már tényleg tetőzik a hülyeség.

A jelmondat, lépjünk túl a nemzetiségi megosztottságon, nagyon jól hangzik. Ezzel, úgy gondolom, mindenki egyetértene, akkor, ha a nemzetiségi kérdés Romániában nem a magyarság nyelvi és identitási elnyomásában nyilvánulna meg. A nemzetiségi megosztottság okai a hiányzó magyar nyelvű feliratok (elég csak Kolozsváron tenni egy sétát), a nyelvhasználat korlátozása, a szimbólumhasználat korlátozása, magyar településekhez tartozó területek, temetők eltulajdonítása, és az, hogy a hatóságok eleve arra vannak berendezkedve, hogy a magyarságot magyarságuk miatt érő sérelmek esetén egyszerűen nem járnak el, vagy pedig a törvénytelenségek elfedését szolgálják.

A nemzetiségi megosztottságon túllépés nem a nyelvi, közösségi, identitási megnyilvánulások megkérdőjelezése, vagy azokról való lemondás, hanem ennek egyetlen útja a magyarság jogvédelme, illetve a román többség részéről a jogok biztosítása.

Ebből következik az, hogy Romániában a magyarság vállalása és megvallása nem valami szűklátókörű etnicizmus, hanem az identitás vállalása és megvallása az egyetlen lehetséges polgári, szabadságelvű magatartás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!