hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Wicca, a kereszténység ősmodern ellensége
Jézus Krisztus megváltásának minden áldását meghamisítja az újpogányság
Wicca, a kereszténység ősmodern ellensége

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 02. 29.
A BBC a „modern boszorkányság atyjának” nevezte a most hatvan éve elhunyt Gerald Gardnert, aki könyveivel megfogalmazta az általa az ősi kelta szóval „wicca” vallásnak nevezett újpogányság alapelveit.

A 21. század első évtizedeinek világméretekben egyik leggyorsabban növekvő vallásaként nevezte meg az NBC tudósítása az újpogány Wicca-hívők mozgalmát. 1990-ben a connecticuti Trinity College becslései szerint 8000 követője volt a vallásnak, de a 2008-as amerikai népszámlálás adatai szerint már 342 000-en vallották magukat beavatott boszorkányhívőnek.

A neves közvélemény-kutató intézet, a Pew Research Center 2014-es tanulmánya még sokkal magasabbra becsülte a Wicca elterjedését, szerintük az összes amerikai lakos 0,4 százaléka vallja magát pogánynak, wiccánusnak vagy New Age-hívőnek, ami több mint másfél millió embert jelent. A Pew-kutatás úgy becsüli, hogy az „ősi vallások” követőtábora 2050-re megháromszorozódhat, elsősorban „a Wicca és a pogány vallásokba való áttérés miatt”.

A Wicca a tömegkultúrára is erőteljes hatással van, száma sincs a különböző csatornákon megjelenő boszorkányos tematikájú sorozatoknak, filmeknek, fantasyműveknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!