hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Messiásvárás és mesék: mitől ilyen sikeres a Dűne?
Megváltás a pusztában
Messiásvárás és mesék: mitől ilyen sikeres a Dűne?

Fotó: Youtube / Warner Bros

2024. 03. 21.
Az elmúlt hetekben a médiában és a közösségi oldalakon az egyik legtöbbet emlegetett szó a „messiás” lett, mozitermekbe, utcára és képernyők elé vonzza az embereket.

Természetesen merő véletlen, hogy a nagy érdeklődéssel várt sci-fi eposz magyarországi bemutatója egybeesett az elmúlt évek legváratlanabb politikai debütálásával. A Dűne 2 galaktikus messiáskeresése mégis érdekes felhangot adott Magyar Péter közéleti zászlóbontásának, nem véletlen, hogy azonnal mémek is születtek belőle, sőt az egyik a március 15-i demonstráción is feltűnt: „Lisan al-Gaib” üdvözölte egy transzparens az Andrássy úton a magyar közélet heves vitákat kiváltó új szereplőjét. Magyar Péter szerepvállalásáról, a körülötte kialakult vitákról lapunkban külön cikkben is olvashatnak, Kulifai Máté tollából, itt és most maradjunk a Dűne messiásánál.

Nem egydimenziós szuperhős

Lisan al-Gaib, az arabként hangzó név jelentése a Dűne szerzője, Frank Herbert értelmezésében „A Külvilágból Szóló Hang”, akit a történet középpontjában álló távoli bolygó, az Arrakis sivatagi őslakói,

a fremenek évszázadok óta várnak, hogy megérkezik a csillagközi űrből. A hangzásbeli hasonlóság nem véletlen: a Dűne messiását úgy is emlegetik, mint a „Mahdi”. Ezt a nevet az iszlám vallásban is a jövőben várt messiással azonosítják (Irán ősi titka, Hetek, 2006. február 17.), míg Herbert regényében a fremenek nyelvén azt jelenti: „Az, Aki Elvezet a Paradicsomba”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!