hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre közelebb a digitális jegybankpénz: miért támogatják a kormányok a készpénz “kinyírását”?
Kincs, ami nincs
Egyre közelebb a digitális jegybankpénz: miért támogatják a kormányok a készpénz “kinyírását”?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 02. 15.
Kínától tartva, Amerikát beelőzve készül a digitális jegybankpénz bevezetésére az Európai Unió. Ezzel olyan jogkörök kerülhetnek az államhatalom kezébe, amelyek a gazdasági élet teljes kontrollját eredményezhetik. A trend a kisebb nemzetállamokat kényszerpályára állíthatja, aminek az állampolgárok csak vesztesei lehetnek.

A készpénzhasználat aránya évek óta csökken; az eurózónában az elmúlt három évben 72 százalékról 59 százalékra esett vissza. Az államok aktívan tesznek a trend fenntartása érdekében, a gazdaság kifehérítésére és az adóelkerülés megszüntetésére hivatkozva. Egyre több korlátozás van életben, Magyarországon például pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók között másfél millió forintnál már nem lehet nagyobb készpénzfizetés. A kormány meglepő módon – más témákkal ellentétben – a digitalizáció területén eddig nem fejezte ki aggodalmát az Európai Unió által képviselt irányvonallal szemben, sőt (a jegybankkal együtt) kimondottan támogatta a készpénz visszaszorítását és a digitális sze­mélyazonosságot.

Meg kell jegyezni azonban azt is, hogy tavaly év végén több vezető fideszes politikus látványosan kiállt a készpénzhasználat mellett. Nagy visszhangot keltett a sajtóban az Orbán Viktor miniszterelnökről készült kép, amelyen egy köteg bankjegyet számol az őt követő újságírók előtt. Szijjártó Péter külügyminiszter egy videóban büszkén hangoztatta, hogy „készpénz, mindig”, miközben épp cipőt vásárolt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig egy kormány­infón cáfolta a készpénzkivezetés szándékát.

Nehéz lenne azt gondolni, hogy nem tudatos gesztusokról van szó, de a hivatalos döntésekben még nem látszik az irányváltás. Jelenleg az ellenzéki Mi Hazánké a legmarkánsabb állásfoglalás. Novák Előd „új világrend” kiépítésére figyelmeztetett, és kijelentette, hogy alkotmányba foglalná a készpénzhasználat jogát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!