hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tényleg veszélyes? Tények és tévhitek az 5G-ről
Az adatátvitel és a mesterséges intelligencia forradalma
Tényleg veszélyes? Tények és tévhitek az 5G-ről

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 02. 07.
Egy kutatás szerint 17 millióról 116 millióra nő a következő két évben az 5G alapú gép-gép kö­zötti kapcsolatok száma. Ez olyan területeken, mint az egészségügy és az intelligens városi infrastruktúrA, Robbanásszerű fejlődést idéz elő. De mi is az 5G, mi köze a mesterséges intelligenciához, hogyan változtatja a kommunikációt, és mennyire veszélyes?

Úgy ’84 körül lehetett. 

Bemondták a nevem a hangosba, és futottam a kollégium folyosóján a tanáriba. Telefonon hívtak a szüleim. Fülkéből. Kis településünkön, úgy emlékszem, két telefonfülke volt: az egyik a leghosszabb utca közepén, a másik a postán. Talán a postáról hívtak. Aztán eltelt vagy tíz év, és kaptam a munkámhoz egy rádiótelefont. Egy diplomatatáska kellett neki, abba fért bele. Nem sűrűn hívtak rajta eleinte, de egy idő után egyre több név került a telefonkönyvbe, és később a készüléket is kisebbre cseréltem. 

Azt mondják, hogy a mobiltelefon-technológiát a harctéri kommunikáció miatt találták ki, és a ’80-as években még azt gondolták, hogy polgári alkalmazása nem is lehetséges, mivel nincs hozzá elegendő frekvencia. Aztán kiderült, hogy ez nem probléma, majd az igazi nagy áttörést a második generációs technológia hozta el, a GSM. Ez itthon 1994-ben indult el két szolgáltatóval, és nagyon gyorsan nőtt az előfizetők száma. Ez volt tehát az első és második generáció, az 1G és a 2G. Aztán a 3G iránti igényt az hívta elő, hogy egyre többen használtak laptopot, amivel internetezni is akartak. Az új technológiával adatot is lehetett továbbítani, de ezt hamar felülírta az olcsóbb wifi. 

A harmadik generációs mobiltelefon gyorsan eltűnt, aztán jött a negyedik generációs okostelefon, ami már sokkal több technológiai újdonsággal járt, mint elődje. Mára pedig itt az ötödik generáció, meg a mesterséges intelligencia (MI).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!