hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyerekeket mentve a biztos haláltól: Nick Winton drámai története
A jó emberek szürkesége
Gyerekeket mentve a biztos haláltól: Nick Winton drámai története

Fotó: Fórum Hungary

2024. 02. 22.
A semmi különös nem egyenlő a különös semmivel. Valahogy így kell fogalmaznunk, ha a maga műfajában nem túl erős alkotásról, az embermentő Nicholas Winton-filmről beszélünk, mert amúgy súlyos kérdéseket vet fel. Érdemes-e szembemenni az embernek saját korával? Ráadásul úgy, hogy ebből semmi haszna nincs? A film szerint igen; még ha a jótettért járó elismerés késik is pár évtizedet.

A későn jött méltánylásnak része ez a film is. A „brit Schindler”-nek emléket állítani, egy oly embernek a legfontosabb pillanatait filmre vinni, aki több száz gyermeki életet mentett meg, nagyon indokolt; bármilyen is lett a film, a léte jogos, ez nem kérdés.

Ám a vitán felüli emberség előtt főt hajtva, ki kell mondanunk: az Egy élet sajnos nem csatlakozik a legjobb (és persze legdrámaibb) vészkorszak-filmek közé. Egy tisztességes tévéfilm inkább, egyike azoknak, melyeket a rendezője eddig sorra készített. Sem képi világában, sem a történetvezetésben nem ér közel ahhoz, amit a Schindler listájánál átél a néző. És persze nem azért, mert Spielberg klasszikusa már a holokauszt kellős közepén, míg ez a film azt megelőzően, illetve évtizedekkel utána játszódik. Nem a brutális (ám realista) képek sokkhatását, majd a kellő feloldást hiányoljuk – a katarzist kiváltó mechanizmus ettől még tudna működni. Bár az igaz, hogy most is van alkalmunk megható pillanatokat átélni, elsősorban a címszereplőt alakító Sir Anthony Hopkins miatt, aki hozza a tőle elvárható magas szintet. Kevés gesztussal is úgy alakítja az idős Nick Winton meglehetősen szürke hétköznapjait, hogy mi, nézők határozott empátiával viseltetünk a dolgos öregúr iránt a film alatt. Pedig jobbára csak pakolgat a dolgozószobájában, meg számolja a pennyket a konyhaasztalon.

S amikor az adománydobozban kabátgombot talál, nem neheztel, inkább a jellegzetes brit iróniára váltva olyasmit mond, hogy „ez is megtalálja a maga hasznosságát”. És tényleg: a gombot később egy parkolóórába dobja. Ha úgy veszük, jellemzően „angolos” gesztus ez is, a hasznos tettekre indító gyakorlatias életvezetés, most szó szerint aprópénzre váltva. Valami ilyesmiről tűnődik morálisan az utilitarizmus, a 19. századi angolszász világnézet, mely fellelhető Winton motívumaiban, ha ez így kimondva nem is hangzik el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!