hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kémkedik az autója? Feljövőben a járművek adatpiaca
Kik és milyen adatokhoz jutnak hozzá a gépkocsik felhasználóiról?
Kémkedik az autója? Feljövőben a járművek adatpiaca

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 03. 30.
Egyre több olyan autó közlekedik az utakon, mely az okostelefonokhoz hasonlóan adatokat gyűjt és továbbít az internethez kapcsolódó alkalmazásokon keresztül. Kik és milyen adatokhoz jutnak hozzá a gépkocsik felhasználóiról?

A Kanadai Autóipari Egyesület (Automotive Industries Association of Canada) tavalyi felmérése szerint a legtöbb autótulajdonosnak fogalma sincs arról, hogy a járművéhez kapcsolódó adatokhoz ki férhet hozzá. A válaszadók közel 30 százaléka tudta pontosan, hogy a gépkocsijához milyen adatokat rögzítenek, és hogy ezeket ki tudja megnézni.

Jelenleg a legegyszerűbben off­line és online autók között tehetünk különbséget. Offline autóról beszélünk, ha az adatok tárolása a gépjárművön belül történik. Online autónak minősül az a gépjármű, amelyben a használathoz kapcsolódó adatok továbbításra kerülnek egy szervezethez, vállalathoz. A modern autókban csaknem 100 irányítási eszköz rögzítheti szenzorok segítségével a gépjárműre és a vezetésre vonatkozó információkat.

A The Markup – a technológia társadalmi hatásaival foglalkozó amerikai nonprofit szervezet – 37 olyan vállalatot (például navigációs cégek, biztosító társaságok) azonosított be, amelyek a gyorsan növekvő, csatlakoztatott járműadat iparág részét képezik, és ilyen adatokkal kereskednek egy olyan környezetben, melyre még rendkívül kevés szabályozás vonatkozik, értjük ez alatt az adatok értékesítését vagy felhasználását. Az érintett vállalatok közül sokan azt hangsúlyozzák, hogy összesített, illetve anonimizált adatokat kezelnek. A vészkolompot ennek ellenére megkongatták az adatvédők, ugyanis sokan úgy gondolják, hogy a hely- és mozgásadatok egyedi természete növeli a felhasználói adatvédelem megsértésének lehetőségét. Bár a járművek adatpiaca jelenleg még gyerekcipőben jár, a szakemberek előrejelzése szerint 2030-ra vélhetően 300–800 milliárd dollár közötti lesz az értéke.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!