hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért éppen Ódor Lajost választotta a szlovák kormány élére az államfő?
Szlovákia káoszban
Miért éppen Ódor Lajost választotta a szlovák kormány élére az államfő?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 05. 11.
Az évek óta tartó politikai bizonytalanság újabb fejezethez ért Szlovákiában, miután lemondott a már amúgy is ügyvezetõként működő kormány. A szeptemberi választásokig egy magyar származású bankár, Ódor Lajos fogja vezetni Szlovákia történetének első szakértői kormányát. Az egyik legismertebb felvidéki magyar politikust, Csáky Pált kérdeztük.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Hogyan jutott Szlovákia ilyen helyzetbe, hogy egy már mandátumát vesztett kormány a választás előtt fél évvel lemondásra kényszerül, és erre az időszakra is egy ügyvezető kormány áll fel?

Nagyon sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de a szlovákiai politikában kialakult helyzet a káosz kifejezéssel írható le legpontosabban. 2022 végén a regnáló szlovák kormány megbukott a pozsonyi parlamentben, nem kapott többséget egy bizalmi szavazáson. Čaputová köztársasági elnök asszony hibát követett el, mert akkor kellett volna a hivatalnok kormányt kineveznie. Ha ezt teszi, akkor ő határozhatta volna meg az előrehozott parlamenti választás időpontját is. Ezt nem tette meg, és azóta kiderült, hogy a hivatalban maradt ügyvivő kormány korrupciós dolgokat intéz, miniszterek egymásnak adnak jelentős támogatásokat, és ez akkora vihart váltott ki, hogy belebukott a miniszterelnök, belebukott a kormány.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!