hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A mesterséges intelligencia szerepe a háborúkban
Mestersége(s) halál
A mesterséges intelligencia szerepe a háborúkban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 05. 24.
Gyilkos drónrajok, amik képesek likvidálni egy város férfilakosságát, miközben az infrastruktúrát érintetlenül hagyják. Ami most még sci-finek tűnik, hamarosan valósággá válhat: a világ nagyhatalmai őrült versenybe kezdtek, hogy elsők legyenek a mesterséges intelligencia által vezérelt autonóm fegyverek megalkotásában, Ukrajnában pedig éles körülmények között tesztelik is a katonai innovációkat.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Sötéten gomolygó sűrű füstfelhő a Pentagon udvarán. A napokban futótűzként terjedt el egy fénykép különböző közösségi médiás felületeken az amerikai védelmi minisztérium ikonikus székhelye elleni támadásról, amiről hamar kiderült, hogy egy mesterséges intelligencia (MI) által generált hamisítvány. Mielőtt vállat vonnánk, hogy ez egy ártalmatlan hecc, fontos megjegyezni néhány tényt az álfotó hatásairól: a CNN beszámolója szerint rövid időre zuhanni kezdett a tőzsde, a virginiai Arlington megye tűzoltósága pedig közölte, hogy értesült a robbanásról szóló beszámolókról, de a lakosság nincs veszélyben. A hitelesnek tartott, több mint 300 ezer követővel rendelkező, háborús hírekkel foglalkozó OSINTdefender nevű Twitter-oldal is tényként közölte a „robbanást”. Az oldal tulajdonosa később elnézést kért a téves információk terjesztéséért, és hozzátette: az eset jól példázza, hogy az ilyen tartalmakkal milyen könnyen lehet manipulálni az információs teret, és mennyire veszélyes lehet ez a jö­vőben. 

Nagyobb probléma, hogy a mesterséges intelligencia nemcsak fotókon, hanem a való életben is hatalmas pusztításra képes, és erre egyre több tudós és a témában jártas szakértő is felhívja a figyelmet. „A fegyver dönti el, hogy mikor sül el, és nem az ember. Amikor először próbáltam, döbbenetes volt, hogy a döntést kivették a kezemből. Transzcendentális érzés, mintha valaki odaállt volna közém és a fegyver közé, és kivette a kezemből a lehetőséget, hogy meggondoljam magam” – idézte fel Robert C. Castel nemrégiben egy a Hetek által szervezett budapesti közönségtalálkozón, amikor a mesterséges intelligencia és a hadászat témájáról kérdezték. A biztonságpolitikai szakértőnek volt lehetősége kipróbálnia egy olyan, az izraeli hadsereg által használt célzóberendezést, ami a ravasz meghúzása után akkor süti csak el a fegyvert, amikor a mesterséges intelligencia legoptimálisabbnak ítéli a lövést. „Az a fél másodperc számomra egy trauma volt: tulajdonképpen ki hoz itt döntést?” – folytatta beszámolóját a kitüntetett izraeli veterán. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!