hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megdöbbentő: ennyi mikroműanyag kerül évente a szervezetünkbe
A mikroplasztik kora
Megdöbbentő: ennyi mikroműanyag kerül évente a szervezetünkbe

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 05. 17.
Ha műanyag lenne, nem lenne rajta repedés – szoktam mondani, mikor a természetes fát választom a műanyaggal szemben. Nekem mégis a fa tetszik – ez a repedt, görcsös anyag –, mert ilyet ember nem tud csinálni.

Amekkora áttörést hozott az előző század elején a műanyagok elterjedése, mára legalább akkora problémát jelentenek. Mivel megtanultuk, hogyan kell létrehozni és formálni ezeket a mesterséges anyagokat, másfél évszázad alatt életünk nélkülözhetetlen részévé váltak. 

Napjainkra viszont oda jutottunk, hogy Földünket láthatóan elárasztja a műanyaghulladék, aminek jelképévé vált  a 17 magyarországnyi csendes-óceáni szemétsziget, az emberi szemmel láthatatlan mikroplasztik pedig még nagyobb veszélyt jelent világunkra. 

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!