hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Honnan fúj a szél a német energiapolitikában?
Zöld generáció
Honnan fúj a szél a német energiapolitikában?

Tiltakozás a Brandenburgi kapu előtt az ellen, hogy Németország leállította utolsó három nukleáris atomerőművét.(Fotó: AP / Markus Schreiber)

2023. 06. 08.
A klímalobbi szorítása a legnagyobb kárt eddig a német gazdaságban okozta, de egyre nagyobb teret nyer Európai Uniós szinten is. A jelek szerint nem a gyakorlatiasság, a gazdasági hatékonyság vagy a költségcsökkentés számít a legjobban, hanem egy olyan ideológia, amely egy szűk kör meggyőződését kényszeríti rá hatalmas tömegekre.

Az európai sajtóból megtudhattuk, hogy a német zöldpárti környezetvédelmi miniszter, az irodalomtudós Robert Habeck kezdeményezése az összes német atomerőmű lezárására sikerrel járt, és április közepén Németországban leállt az utolsó három atomerőmű is. Ez a politika egy vonalban van azzal, ami már Angela Merkel kancellári ideje alatt is a kormányprogram része volt, ám a környezetvédelmi célok ilyen drasztikus kikényszerítése az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása óta gyorsult fel.

Az atomenergia száműzése nem az egyetlen környezetvédelmi intézkedés; több olyan döntés is született az utóbbi másfél évben, amelyek deklarált célja, hogy a német gazdaság teljesen függetlenné váljon az orosz erőforrásoktól, és ezzel egy időben megvalósítsa azt is, hogy megújuló energiaforrásokkal pótolja a kieső energiát. Ezzel kapcsolatosan máris veregetik a saját vállukat, és korholják a magyar külügyet, hogy ha Magyarország akarná, függetlenedhetne az orosz energiától, lám, a németeknek is sikerült. A kérdés azonban az, hogy milyen áron, és hogy valóban pozitív-e az új intézkedések mérlege a gazdaság szempontjából.

Robert Habeck zöldpárti képviselő nevéhez fűződik több olyan döntés is, amely alapjaiban változtatta meg a lakosság helyzetét az energiakérdésben. Az egyik ilyen a kötelező szigetelési rendelet, amelynek értelmében 2020 óta mindenkinek kötelező a legmodernebb szinten szigetelni a házát, ha bármilyen régi ingatlant vesz vagy örököl. Energiahatékonysági szempontból minden ingatlantulajdonosnak fel kell tudni mutatni a törvényben meghatározott szintet. Ennek teljesítése akár 50 ezer eurós költséget is jelenthet, és építéstechnikai szempontból sok esetben a régi házaknál nehezen, vagy egyáltalán nem kivitelezhető.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!