hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így újulnak meg Budapest ikonikus épületei
Nem csak turistáknak
Így újulnak meg Budapest ikonikus épületei

Forrás: Facebook / Nemzeti Hauszmann Program

2023. 07. 27.
Budapest építészeti és kulturális szempontból az 1800-as évektől kezdve az 1930-as évekig folyamatosan fejlődött. Ebben az időszakban „kelet Párizsának” is nevezték, mivel felvonultatta az időszak építészeti stílusainak sokszínűségét, és szépsége, hangulata a francia fővároséval vetekedett.

A második világháború pusztítását követően megkezdődött Budapest újjáépítése. A kommunizmus „beköszönte” azonban az építészeti törekvések irányát is eltérítette.

A kommunista építészet

Az új épületek a funkcionalitás jegyében jöttek létre, leginkább vasbeton elemek felhasználásával. A tudatosan alkalmazott ideológia mereven elzárkózott a korábbi művészeti mozgalmaktól, helyettük leg­inkább a hasznosság és célszerűség irányelvét követte, uniformizált épületekkel árasztva el egész Magyarországot. Az építészet jól tükrözte a hazánkra kényszerített politikai-ideológiai változásokat.

A számtalan, szovjet mintára felépített lakótelep, közösségi ház mellett olyan emblematikus épületek is magukon hordozták ennek je­gyeit, mint a Marriott Hotel vagy a Corvin Áruház.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!