hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Titokban támogatja a palesztin terjeszkedést az EU
Ígéret a földre?
Titokban támogatja a palesztin terjeszkedést az EU

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 02. 02.
Kész terve van az Európai Uniónak arra, hogyan juttassa a Palesztin Hatóságot még nagyobb befolyáshoz Júdea és Szamaria térségében. Az erről szóló hivatalos dokumentumok, melyek szisztematikus pénzügyi és politikai támogatással kecsegtetik a palesztinokat, nemrégiben szivárogtak ki.

A JNS hírportál számolt be róla, hogy az Európai Unió kelet-jeruzsálemi missziójáról egy sor titkos dokumentum szivárgott ki, melyek leleplezik, hogy az miképpen működik együtt a Palesztin Hatósággal, hogy a lehető legteljesebb mértékben ellenőrzésük alá vonhassák Júdea és Szamaria C zónáját, és aztán egybeolvaszszák a már birtokukban lévő A és B zónákkal. Mint ismert, az 1993-as oslói megállapodások Ciszjordániát három területre osztották fel: az A terület a Palesztin Hatóság kizárólagos ellenőrzése alatt áll; a B területen a Palesztin Hatóság gyakorolja a közigazgatási ellenőrzést, de a biztonsági ellenőrzést megosztja Izraellel (a palesztinok többsége ezen a két területen él); a C zónát pedig teljes mértékben izraeli ellenőrzés alá helyezték.

Szigorúan bizalmas

Az oslói megállapodást ideiglenesnek nevezik, mert a palesztinok és az izraeliek közötti későbbi tárgyalások alapjául, valamint egy esetleges átfogó békemegállapodás előfeltételéül kellett volna szolgálnia. A két fél közötti tárgyalások célja többek között a Palesztin Ideiglenes Önkormányzati Hatóság létrehozása a palesztin nép számára.

Az EU azonban ahelyett, hogy arra ösztönözné a palesztinokat, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, és állandó békemegállapodást keressenek Izraellel, illegális építkezésekkel és földfoglalásokkal segíti őket, hogy – az oslói szerződéssel szembemenve – átvegyék az irányítást a C övezet nagy része felett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!