hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A korrupció az, amiből kihagynak” - botrányos ügyek rázzák meg a nyugati társadalmakat is
Legyőzhető-e a korrupció?
„A korrupció az, amiből kihagynak” - botrányos ügyek rázzák meg a nyugati társadalmakat is

A korrupcióval vádolt EP-alelnök, Eva Kaili ügyvédei a sajtó kérdéseire válaszolnak a brüsszeli bíróság előtt.(Fotó: AP / Geert Vanden Wijngaert)

2023. 02. 02.
„A korrupció az, amiből kihagynak” – Hofi Géza, a valaha élt egyik legnagyobb magyar humorista ezt az alattomos jelenséget is képes volt szellemesen és szórakoztatóan megragadni. Az utóbbi hetekben kibukott korrupciós ügyek megrázták az európai közvéleményt. Miért olyan nehéz úrrá lenni a korrupción még a fejlett nyugati társadalmakban is?

Decemberben előállították Eva Kailit, az Európai Parlament egyik alelnökét és a testület több munkatársát. A vád szerint kenőpénzeket fogadtak el, hogy Katar érdekeit képviseljék az EU törvényhozó testületében és bizottságaiban. A nyomozás jelenleg is tart.

Az egyik főszereplő, Antonio Panzieri, az EP emberi jogi albizottságának korábbi elnöke vádalkut kötött és együttműködik a belga hatóságokkal az enyhe büntetés fejében. A szövevényes és egyre terebélyesedő ügy­ben akár több tucatnyi érintett lehet, köztük európai parlamenti képviselők, munkatársak, családtagok és civil szervezetek.

A Spiegel által megszerzett dokumentumok szerint Panzieri emberi jogi NGO-ja Katartól, Marokkótól és Mauritániától is kapott pénzeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!