hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fikció vagy valóság? Szerelmes levél a királynőnek
Egekbe szökött a The Crown népszerűsége
Fikció vagy valóság? Szerelmes levél a királynőnek

Forrás: Netflix

2022. 09. 29.
II. Erzsébet királynő halálával világszerte egy kis időre háttérbe szorult minden ideológiai ellentét. Anarchisták, monarchisták, nemzettől és nyelvtől függetlenül, szinte mindenki egy emberként gyászolt. A Korona (The Crown) című Netflix-sorozat pedig újra a képernyők elé ültette a nagyérdeműt.

A II. Erzsébet királynő éle­téről szóló életrajzi dráma, az előzetes tervek szerint hat évadon keresztül mutatja be a királynő uralkodásának fontosabb eseményeit. A 2016-ban debütáló sorozat már a kezdetektől óriási nézettségre tett szert. Ted Sarandos, a Netflix vezérigazgatója és tartalomért felelős vezetője szerint a sorozat népszerűsége évadról évadra nő, ahogy mondja: „A világ hetvenhárom millió háztartása tette A Koronát a globális kulturális korszellem részévé.”

Új évad, új szereplők

A történet 1947-ben indul, Erzsébet – ekkor még hercegnő – és Fülöp Mountbatten esküvőjével, s végigkísér minket a világháborún, többek közt Winston Churchill és Margaret Thatcher miniszterelnökségén, a család és a haza iránti szolgálat között egyensúlyozni próbáló királynő és férje életén.

Az epizódonként tizenhárom millió dolláros költségvetésű sorozat a nézők mellett a kritikusok elismerését is elnyerte. A második évadot követően a teljes szereplői gárdát lecserélték, az évadok alatt ugyanis évtizedek kerülnek megjelenítésre, amihez illik „hozzáöregednie” a szereplőknek. „Lehet ráncokat rajzolni valaki arcára, vagy akár digitálisan öregíteni, de nem lehet az arcukba lehelni az élet fáradtságát és zúzódásait” – mondja Peter Morgan dráma- és forgatókönyvíró. „Olyan ez, mint egy váltóverseny, átadod a stafétát.” Az idén novemberben megjelenő ötödik évadban szintén új szereplőkkel találkozhat majd a közönség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!