hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért indult az új orosz rakétaháború Ukrajnában? - interjú Stier Gábor Oroszország-szakértővel
Hosszú és kemény tél várható
Miért indult az új orosz rakétaháború Ukrajnában? - interjú Stier Gábor Oroszország-szakértővel

Fotó: AP / Alexei Alexandrov

2022. 10. 13.
Oroszország eddig lényegében hagyományos eszközökkel akarta megvívni a háborút, most azonban új szakaszába lépett az offenzíva. Az ukrán lakosság szenvedései növekednek, az európai lakosság is megérzi az eszkalációt, de az angolszászok elszántsága nem csökken a háború támogatására. Elemzõ beszélgetés Stier Gábor Oroszország-szakértő külpolitikai újságíróval, a Moszkvater.com alapító főszerkesztőjével.

Az új orosz offenzívának katonai, stratégiai vagy inkább üzenetértékű, szimbolikus jelentősége van?

– A kritikus infrastruktúrákra irányuló csapásoknak egyértelmű katonai célja a hátország gyengítése, az ukrán társadalom megtörése, az offenzívának azonban emellett komoly üzenetértéke van. Oroszországnak válaszolnia kellett arra, ami a krími hídnál történt. Maga a krími híd ugyanis egy szimbólum, Oroszország büszkesége. A Krímet az orosz szárazfölddel összekötő hídról van szó, aminek van stratégiai jelentősége is, hiszen ezen a hídon keresztül látják el a déli hadseregcsoportot. Oroszországnak erőt kellett demonstrálnia, mindenekelőtt a hazai társadalom felé, hiszen a mozgósítás azt is jelenti, hogy az orosz társadalom elkezdett szembesülni a háborúval. A közvélemény idáig a televízióban látta ezt a háborút – az orosz kommunikációban a különleges katonai műveleteket –, de nem nagyon találkozott vele személyesen. A 300 ezer tartalékos behívásával azonban a családokba is elérkezett a háború, és sokan nem értik azt, hogyha egyszer veszélybe kerülnek a fiaik, férjeik, akkor miért nincsenek egyáltalán sikerek? Tehát ez volt az egyik ok, amiért az orosz vezetésnek lépnie kellett. A másik az, hogy helyre kellett állítani az ország nemzetközi presztízsét is, mert az utóbbi időben a harkivi és a herszoni fronton elszenvedett vereségek után a krími híd elleni szimbolikus támadás már csak a hab volt a tortán.

S mint említettem, az erődemonstráción kívül a rakétacsapások a háború újabb szakaszát is jelentik. Úgy tűnik, hogy az eddig „fél kézzel” harcoló orosz hadsereg célkeresztjébe kerül a civil és energetikai infrastruktúra. Ezzel a társadalom és a hadsereg ellenállását próbálják megtörni. Ez szintlépés olyan tekintetben is, hogy Oroszország eddig lényegében hagyományos eszközökkel akarta megvívni ezt a háborút, késő szovjet vagy korai posztszovjet technikával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!