hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szülő is lehet influenszer: használati útmutató a Z generációhoz
Interjú Bereczki Enikő generációs szakértővel
A szülő is lehet influenszer: használati útmutató a Z generációhoz

Fotó: Reviczky Zsolt

2022. 11. 03.
A generációs szakadékok áthidalásához ad kapaszkodókat Bereczki Enikő idén megjelent könyve, A rejtélyes Z generáció. A szerzővel arról is beszélgettünk, hogyan harcolhatunk az elidegenedés ellen és segíthetünk a fiataloknak az emberi méltóságot emelő tevékenységek megtalálásában.

Miért más a Z generáció, mint a többi? Mitől rejtélyes?

– A könyvnél egyik stratégiám az volt, hogy szólaltassunk meg influenszereket is, mert az, hogy mi történik az ő oldalaikon, csatornáikon, az idősebbek számára rejtve van. Sokszor csodálkozunk is, hogy mi lehet egy-egy influenszer varázsa, hogy több százezren követik, és nézik a videóit.

A könyvben szerettem volna bemutatni azt, hogy mi történik ezeknek a sztároknak a platformjain, hogyan történik egyáltalán a tartalomgyártás a Z generáció részére, mert nagyon sok az előítélet, téves információ ezzel kapcsolatban. Én is hallottam már megnyilatkozni ismertebb embereket is lekicsinylően ezekről az influenszerekről, mondván, hogy mindegyik nagyon dilettáns. Pedig ma már nagyon sokféle tudás elérhető. A minap mutatott meg egy tinédzser nekem egy olyan csatornát, amin marketingtippeket adnak. Csodálkoztam is, hogy egy tinédzsert miért érdekel a marketing, de annyira magával ragadóan ad tippeket akár önmenedzsmentre is a csatorna tulajdonosa! Könyvtippeket is ad, hogyha csak egy könyvet olvasol el, akkor az melyik legyen, tehát valahogy mégiscsak motiválni tudja hasznos dolgokra is a fiatalokat. Igazából az számít, hogy milyen a háttere a fiatalnak, aki követi ezeket az influenszereket, hogy mi, idősebbek milyen példát mutatunk, vagy hogyan neveljük őt, hogy mire van igénye hosszú távon. Rövid távon elképzelhető, hogy beleesnek értéktelenebb tartalmak kelepcéjébe is, de ott lesz a választás, hogy tovább szeretnének-e lépni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected]hh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!