hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így manőverezik Izrael a nagyhatalmak szorításában
Az Egyesült Államok szövetségese Oroszországtól és Kínától sem zárkózik el
Így manőverezik Izrael a nagyhatalmak szorításában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 03.
Sokak szerint hivatalosan is beköszöntött az új hidegháború a Nyugati hatalmak és a Kína és Oroszország által képviselt feltörekvő keleti országok között. Joggal gondolhatnánk, hogy Izrael – mint az Egyesült Államok egyik legszorosabb barátja és szövetségese – mélyen elkötelezett szövetségesei felé és elzárkózott a versenytárs blokktól.

A tények azonban nem ezt mutatják. Mi okozhatja, hogy ez nem ennyire egyszerű? Miért kezeli Izrael óvatosan a kapcsolatát Oroszországgal és még inkább Kínával, ha a nyugati szövetségi rendszer tagja?

Az orosz kapcsolat

Oroszországgal már a szovjet időszak óta komplex a kapcsolata Izraelnek. Bár a Szovjetunió megszavazta Izrael megalakulását 1948-ban, amikor világossá vált, hogy nem egy szocialista állam fog létrejönni, elfordult tőle. A rengeteg kivándorolt orosz zsidó ugyanakkor erős kulturális kapcsot jelentett a két ország között – több mint tízszer annyi orosz zsidó alijázott Izraelbe, mint amerikai.

A vasfüggöny összeomlása után ezen kapcsolatok mentén beindult a kommunikáció az új Orosz Föderáció és Izrael között, ami látszik a gyakori, rendszeres Moszkva–Tel-Aviv járatok számában is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!