hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meddig emelkednek az árak?
Hazai infláció áttekintő
Meddig emelkednek az árak?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 12.
Az infláció egy mutatószám, amely havonta megmutatja, hogy egy reprezentatív háztartás kiadásai mennyit emelkedtek az elmúlt egy évben. A fogalommal manapság szinte mindenki tisztában van, de hogy ezt a mutatót ki és hogyan számolja, és vajon miért érezzük azt, hogy a saját kiadásaink sokkal gyorsabban emelkednek, mint ami a hivatalos statisztikákból következne, azt kevesen tudják. 

Az infláció mérésekor első lépésként összeállítanak egy olyan bevásárlólistát vagy szakszóval élve fogyasztói kosarat, amely nagy pontossággal leképezi, hogy az adott országban milyen termékeket és szolgáltatásokat vásároltak az elmúlt év során az emberek. Ezt követően megnézik, hogy ezekre a termékekre egymáshoz képest nagyságrendileg mennyit költöttek, majd pedig hónapról hónapra megmérik, hogy miként változott a listán szereplő termékek ára. 

Az euróövezet inflációs indexének meghatározásakor az eurózóna 19 országában havonta feljegyzik körülbelül 1,8 millió termék és szolgáltatás árát 1600 különböző település 200 ezer kereskedelmi egységében. Itthon a KSH készíti az inflációs statisztikákat, ők havonta körülbelül ezer különböző termékcsoport árát jegyzik fel az ország minden pontjáról. A KSH oldalán bárki megtekintheti ezt a bevásárlólistát, mely évek óta úgy indul, hogy rövidkaraj, sertéstarja, sertéscomb, sertésoldalas (mindegyik kilós ár), majd közel háromszáz étel, ital és alkoholfajta felsorolása után ráfordul a ruhaneműkre és a lakberendezési cikkekre (évekig számos IKEA-bútor konkrétan név szerint is meg volt jelölve). 

A lista a továbbiakban felsorol vagy ötvenféle különböző évjáratú autótípust, illetve több tucat ezekhez tartozó alkatrészt és biztosítást, az összes elképzelhető rezsifajtát, a legnépszerűbb hazai újságokat, kezdve a Nemzeti Sporttal és a Blikkel, gyógyszereket, bérleteket, belépőjegyeket és számtalan mást. Abban, aki először látja a listát, joggal merülhet fel a kérdés, hogyha ilyen erőfeszítéssel folyamatosan monitorozzák milliónyi termék árát, akkor mégis miért nem tudják eltalálni, hogy mennyit emelkedtek a megélhetési költségeim?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!