hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pride hónap: így hódít a transzkultúra Amerikában
Apáti Ildikó véleménycikke
Pride hónap: így hódít a transzkultúra Amerikában

A RuPaul drag queen show 2021-es évadának szereplői, háttérben az Empire State Buildinggel.(Fotó: AP / Greg Allen)

2022. 06. 23.
Más nemzetek kultúrájára, életmódjára és gazdasági jólétére kifejtett centripetális hatása miatt az amerikai demokrácia állapota mindannyiunkat érint, így az is, ami a Pride hónap okán az Egyesült Államokban történt.

A kétezres évek elején még kellett némi ügyeskedés és tettetés ahhoz, hogy egy intim testrész akár csak villanásnyira láthatóvá váljon a színpadon. Hogy Justin Timberlake szándékosan tépte-e le Janet Jackson felsőjét a Super Bowl félidei show-jában, a mai napig rejtély (a szöveg – „a szám végére nem lesz ruha rajtad” – mindenesetre passzolt a látványhoz), és az eset ártatlan „gardróbhibaként” vonult be a történelembe. De a műsort sugárzó csatorna legalább kapott egy névleges 550 ezer dolláros bírságot (amit nyolc év jogi huzavona után nem kellett megfizetnie), és az ügy egészen a Legfelsőbb Bíróságig jutott (igaz, nem tartották érdemesnek arra, hogy foglalkozzanak vele).

Ez egy véleménycikk.

A szexuális fetisizmusukat korunk sötét bigottsága, fasiszta diszkriminációja közepette büszkén vállaló, bondage szerkós, vagy szinte teljesen meztelen Los Angeles-i Pride felvonulók ünneplését megkoronázó zenei finálé láttán nehéz volt elképzelni, hogy ilyen áporodott szemérmesség valaha is létezett. A jobb napokat látott Christina Aguilera XXX című számához hatalmas műpéniszt felcsatolva, és Kim Petras transzénekes oldalán maszturbációt szimulálva tisztelgett az elnyomott LMBTQ+ kisebbség előtt. A műsort gyerekbarát jelzővel reklámozták, mint egyébként most már rutinszerűen Amerika-szerte az összes drag show-t (nem érdemes megkérdezni, mitől szelídül családi programmá, amikor mondjuk egy melegbárban egy kiskorú pénzt csúsztat az előtte vonagló transzművész tangája alá). Tény, hogy ma már a szem sem rebben, amikor egy korosodó (ha már az x-eknél tartunk, a negyedikbe lépett) celeb műfallosszal, a szexről kiabálva rázza magát a színpadon egy „gyerekbarát” koncerten.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!