hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amikor hiába rendelsz hamburgert a Mekiben, mert elfogyott a karbonkereted
Személyes karbonkvótával vennék fel a harcot a klímaváltozással szemben
Amikor hiába rendelsz hamburgert a Mekiben, mert elfogyott a karbonkereted

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 13.
Az elmúlt másfél évben megszaporodtak a személyes karbonkvóták bevezetését szorgalmazó hangok. Úgy tűnik, a COVIDra új társadalomformáló trendek épülnek.

Még ki sem értünk a Covid-alagútból, politikusok és tudományos publikációk már a következő nagy válságra kezdték felhívni a figyelmet. Gina McCar­thy, a Fehér Ház klímatanács­adója nemrégiben kijelentette, hogy új egészségügyi vészhelyzet áll fenn. A klímaváltozásról van szó, ami ellen a koronavírus-járvány során alkalmazott eszközöket javasolják hadrendbe állítani.

A Nature Sustainability online folyóirat augusztusi száma például azt írja, megérett a helyzet a személyes szén-dioxid-kvóták (PCA) bevezetésének újragondolására (Personal carbon allowances revisited).

A PCA-t még az 1990-es években találták ki, de eddig leküzdhetetlennek tűntek az alkalmazásával kapcsolatos nehézségek. Az elgondolás túl radikális volt – egy 2008-as brit tanulmány ezt úgy fejezte ki, hogy „az ötlet megelőzi a korát”. A társadalmi ellenállás valószínűsíthetősége mellett a technológiai feltételek sem voltak igazán adottak. A 2000-es évek elején még úgy képzelték el, hogy mindenkinek lenne egy, a bankihoz hasonló szén-dioxid-számlája, hozzá kártya, és az „egyenleg” megfelelő jóváírások és levonások szerint alakulna, de ez a megoldás elfogadhatatlanul költségesnek tűnt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!