hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nemnövekedés programja: hogyan épül a szocializmus Amerikában és a világon?
Új gazdaságpolitikát diktál az Egyesült Államok intenzív állami intervencióval
A nemnövekedés programja: hogyan épül a szocializmus Amerikában és a világon?

Joe Biden New Jersey-ben népszerűsíti a Build Back Better programját.(Fotó: AP / Evan Vucci)

2022. 01. 20.
Az Egyesült Államok olyan új gazdaságpolitikát diktál, amely nagy lépés lehet a központi tervezés és a nemnövekedés irányába. Ha a mottó „újjáépíteni jobban”, miért tűnik úgy, hogy szándékosan tönkreteszik a gazdaságot?

Az amerikai gazdaság 2019 végén még dübörgött. A republikánus képviselők adóreformjának és a kormány deregularizációs politikájának köszönhetően több lakossági csoportban történelmi mélypontra süllyedt a munkanélküliség. A járvány miatti lezárások negatív hatása után is felfelé kezdett kúszni a teljesítmény a V alakú pálya másik szárán – 2020 és 2021 fordulójára a teljes idejű alkalmazottak nagy része visszatért a munkába, ahogy az államok elkezdtek ismét kinyitni. A Munkaügyi Statisztikai Hivatal (BLS) adatai szerint az elvesztett 16,35 millió munkahelyből 10,66 milliót ismét betöltöttek, ami átlagosan havi 1,18 millió újbóli elhelyezkedést jelentett.

Joe Biden hivatalba lépésétől kezdve tavaly augusztusig ez az érték havi 410 ezer körülire zsugorodott. Emellett a BLS szerint a fogyasztóiár-index egy év alatt 7 százalékot ment fel, ami negyvenéves rekordnak számít, és messze túlszárnyalja a fizetések emelkedését. Az inflációt jól példázza az Építkezők Országos Szövetségének számítása: a faanyag drágulása miatt egy átlagos új családi ház most több mint 35 ezer dollárral többe kerül, mint egy éve. Részben a Központi Bank (Fed) elszabadult pénznyomtatási politikájának köszönhetően a Wall Street-i befektetők és nagyvállalatok ugyanakkor jelentős vagyongyarapodást könyvelhettek el.

Le kell adni az igényekből

A középosztály és az elit közötti olló kinyílását ugyan nem a Biden-adminisztráció, hanem a Covid miatti lezárás indította el, de az elmúlt egy év intézkedései – 1,2 billió dolláros infrastruktúra-csomag, az olajvezetékek építésének leállítása és az Egyesült Államok energiafüggetlenségének megszüntetése, adóemelések, a munkakeresési és a befektetői kedvet csökkentő támogatások – mind hozzájárultak, hogy a rés tovább tágult. A Newsweek magazin például megállapítja, hogy a történelem legnagyobb vagyoni átrendeződése zajlik a két társadalmi csoport között (We’re Living Through the Greatest Transfer of Wealth from the Middle Class to the Elites in History). Ma a Fed adatai alapján a felső egy százalék nagyobb tőkével rendelkezik, mint a társadalom 60 százalékát jelentő középosztály. És míg 2020 márciusa előtt 30 millió kisvállalkozás adta az amerikai GDP és munkahelyek felét, a másik ötven százalék pedig 20 ezer nagyvállalatnál koncentrálódott, szakértők szerint a mostani trendek mellett a kis- és középvállalkozások egyharmada eltűnhet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!