hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sztálin, a konspiráció mestere
85 éve kezdődött a „jezsovscsina” a Szovjetunióban
Sztálin, a konspiráció mestere

Sztálin 1935-ben. A konspiráció mestere volt. (Fotó: AP)

2021. 09. 30.
Az 1937-ben és 1938-ban a Szovjetunióban tetőfokára hágó kivégzési hullámot Nagy Terrorként, vagy oroszul „jezsovscsina” néven emlegetik. Jellemző, hogy névadója és fő kidolgozója, Nyikolaj Jezsov maga is a terror áldozata lett 1940-ben. Az időszakról két nagyszerű könyv is tudósít.

A likvidálási sorozat legintenzívebb időszaka az úgy­nevezett tizenhatok perével kezdődött 1936 szeptemberében, Moszkvában. Ekkor végezték ki Kamenyevet és Zinovjevet, Sztálin Trockij elleni fő támogatóit és harcostársait. A sztálini tömeggyilkosságok talán legerőteljesebb kordokumentuma érdekes módon két szépirodalmi mű.

A korábbi keletkezésű, a Magyarországon született Arthur Koestler (Köstler Artúr) munkája, Sötétség délben címmel. Az író kommunistaként emigrált a Szovjetunióba, ahol azonban rádöbbent, hogy milyen különbség van a szovjet propaganda és a valóság között. A kommunizmusból való kiábrándulásához hozzájárult az 1937–38-ban végbement tisztogatási-kivégzési hullám is – 1940(!)-ben megjelent regényét részben erre is alapozta.

Főszereplője Rubasov, az ősbolsevik funkcionárius, akit koncepciós perbe fognak. A regény üzenetének mélységét az adja, hogy Koestler ráérzett arra, ami a valóságban is lényeges volt a kommunisták számára: a vádlott ne csak az ítéletét kapja meg, hanem őszintén ismerje be bűnösségét. Ezzel mintegy önmaga és a külvilág felé is bizonyítandó, hogy a kihallgatási folyamat és a halálos ítélet a legtisztességesebb, legigazságosabb és a leglogikusabb eljárás vele szemben. Rubasov belátja, hogy az emberben lakozó rosszat a kommunizmus nem tudja kiirtani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!