hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szivárványvallás: az LMBTQ-ideológiai „papjai” hirdetik a posztmodern „megtérést”
Márkus Tamás református lelkipásztor, teológus írása
Szivárványvallás: az LMBTQ-ideológiai „papjai” hirdetik a posztmodern „megtérést”

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 27.
A késő modern ember által létrehozott szivárvány­vallás végső, „transzcendens” valósága a korlátlan önmegvalósítás, az egyén kötöttségektől mentes szabadsága.

Peter Taylor Forsyth skót teológus, kon­gregacionalista lelkész Positive Preaching and Modern Mind (1907) című klasszikusában úgy jellemezte a „modern” kulcselemét, hogy a legfőbb tekintély az ember számára saját maga. De aztán jött a második világháború utáni posztmodern fordulat, és sok minden megváltozott. A modern ember még azt hitte, hogy az értelemre és a tudományra hagyatkozva felfedezheti a természeti és erkölcsi törvényeket.

A posztmodern/késő modern kor sajátosságai

Egyesek szerint épp ezért megfelelőbb a posztmodern helyett a késő modern fogalmát használni, mert e mostani kor szűkebb értelemben nem meghaladta a modernt, hanem annak pusztán extrém, szélsőséges változata. Ugyanúgy jelen van továbbra is az én teljes autoritása, autonómiája, csak éppen a késő modern ember már nem hiszi, hogy lenne rajta kívül valamiféle rejtett és állandó természeti, illetve erkölcsi törvény, amelyet saját képességei révén feltérképezhetne, kikutathatna. Ismételjük meg: a modern ember autonómiája, magába vetett „hite” arra irányult, hogy egyéni képességei révén kikutassa, felfedezze a körülötte lévő világot és az abban fennálló rendet.

Viszont a késő modern felfogás szerint már egyáltalán nincs is rajtunk kívül álló kozmikus rend, amely alapján megismerhetnénk az igazságot – valamiféle objektív igazságot –, hanem azt mi konstruáljuk meg a saját elképzeléseink, vágyaink szerint. Ebből kifolyólag a késő modern ember nem akarja felfedezni ezt a külső rendet, avagy valóságot, hanem maga akarja megalkotni, ha úgy tetszik, megteremteni. Ugyanezt az elvet tükrözi az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának a Planned Parenthood v. Casey elnevezésű ügyben elhangzott egyik elhíresült kijelentése (a precedens kapcsán kimondták, hogy a terhesség 24. hetéig nem állíthat korlátokat az állam jogalkotás útján az abortusz útjába):

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!